Şefa DIICOT, anchetată pentru un tun de 61 de milioane de euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CSM a încercat să o scape de gratii

Şefa DIICOT, anchetată pentru un tun de 61 de milioane de euro

Eveniment 22 Noiembrie 2014 / 00:00 3045 accesări

MILIOANE CU DESTINAȚIE SPECIALĂ Deranj mare în Justiție. Șefa DIICOT, Alina Bica, a fost săltată joi seară de mascați și dusă la DNA, pentru a fi audiată într-un dosar penal. NU! Nu este cercetată pentru celebra plimbare de la Paris, unde înalta față procurărească s-a afișat în compania actualei șefe a PMP, Elena Udrea. Și unde nu a cheltuit din buzunar mai nimic, deși pozele date publicității înfățișează un valet care îi umple portbagajul cu pungi de firmă pline cu cumpărături. Faptele înscrise printre acuzațiile ce o au pe Bica drept țintă sunt mult mai grave, deși nu este de trecut cu vederea nici fraternizarea întru fițe dintre o persoană cu o funcție atât de importantă în Justiție și liderul unui partid politic, fie el mare, fie el mic, fie al lui Băsescu sau nu. În acest dosar, Bica este suspectată că, în calitatea sa de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) (deținută pe vremea în care era secretar de stat în Ministerul Justiției), ar fi participat la acțiuni ce au avut ca rezultat prejudicierea bugetului statului cu aproximativ 260 milioane lei (61 milioane de euro). În același dosar sunt urmăriți penal alături de Bica deputatul UDMR Marko Attila, expertul evaluator Emil Nuţiu și omul de afaceri Gheorghe Stelian, care ar fi împărțit "prada" cu celelalte persoane implicate. Pe scurt, procurorii s-au autosesizat cu privire la faptul că membrii CCSD i-au acordat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare din Bucureşti supraevaluat de la 113.954.741 lei (valoarea reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei). Mai mult, surse judiciare afirmă că Bica ar fi primit, prin interpuşi, un teren în Snagov, pe care ulterior l-ar fi vândut, iar o parte din bani ar fi ajuns la Dorin Cocoş, pentru înlesnirea aprobării de către comisia din ANRP a dosarului lui Gheorghe Stelian.

CSM ACCEPTASE INIȚIAL DOAR ARESTUL LA DOMICILIU PENTRU BICA

BÂLBE... COLEGIALE Nu reiese exact când s-a autosesizat DNA cu privire la faptele Alinei Bica, însă este extrem de grav dacă asta s-a întâmplat abia acum, la trei ani distanță de la comiterea lor. La fel de ciudat este că acest dosar a ieșit în public abia după ce a fost clar că Elena Udrea, apropiată a șefei DIICOT, nu are nicio șansă să mai joace un rol important pe scena politică. Ce s-a întâmplat în acest dosar până la urmă? Asta în condițiile în care premierul Victor Ponta anunțase încă din 2012, public, că sunt dosare în lucru în care sunt investigate fraude legate de retrocedări și despăgubiri, în valoare de sute de milioane de lei. Vineri, toți cei reținuți în decursul zilei de joi au fost prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă. Am avut parte și de bâlbe, pentru că în speță este implicată o colegă de-a magistraților. Șefa DNA, Codruţa Kovesi, a declarat vineri că Alina Bica este suspectată de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, însă beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Probabil că acesta este și motivul pentru care CSM nu a aprobat joi seară decât arestul la domiciliu pentru Alina Bica, nu arestul preventiv. Sub presiunea mediatizării cazului, după o descindere a aceleiași Kovesi, Secția pentru procurori a CSM s-a reunit însă vineri, la 12 ore de la încuviințarea arestului la domiciliu, și a revenit asupra deciziei, acceptând până la urmă arestarea preventivă a Alinei Bica. Să înțelegem că persoanele care sunt arestate preventiv nu beneficiază de prezumție de nevinovăție din partea procurorilor DNA? Sau că, dacă acest caz nu era mediatizat, magistrații ar fi fost mult mai indulgenți cu colega lor pentru că, nu-i așa, un procuror corupt nu e cine știe ce amenințare pentru Justiția din România? Sau amândouă?

La mâna Înaltei Curți

Vineri seară, în jurul orei 16,30, Alina Bica, alături de ceilalți inculpați, a fost prezentată magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare. La închiderea ediției, magistrații ICCJ nu luaseră încă o decizie.

Acțiunea în forță a DNA a debutat joi seară, când, alături de Bica, reținută și propusă spre arestare pentru abuz în serviciu, a fost reținut, sub aceeași acuzație, și cel care a întocmit raportul de evaluare pentru terenul cu pricina, expertul Nuţiu Emil de la SC Business Evaluator SRL. De abuz în serviciu este acuzat şi un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar. Sub control judiciar este cercetat, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Gheorghe Stelian, care, susţin anchetatorii, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro - prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat. Au mai fost reținuți pentru abuz în serviciu și alți ex-membri ai CCSD - Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF.

Conform unui comunicat DNA, din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, şi fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, şi Remus Virgil Baciu, fost vicepreşedinte al ANRP. Baciu a fost condamnat, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 270.000 de euro spre a urgenta dosare de restituire de proprietate. Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei "au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat", se arată într-un comunicat DNA. Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Vişoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro şi Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului, Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Pe 15 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, Sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.



12