Sezonul toxiinfecţiilor alimentare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sezonul toxiinfecţiilor alimentare

Politică 30 Iunie 2006 / 00:00 896 accesări

O dată cu sosirea verii, în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului de Boli Infecţioase au ajuns numeroase persoane care prezentau simptomele unor toxiinfecţii. Acestea sînt boli acute, care de cele mai multe ori apar sporadic sau la un grup limitat de persoane care au consumat un aliment contaminat cu germeni sau bacili. Specialiştii spun că în lunile de vară toate alimentele se pot transforma în surse de infecţie, dacă nu sînt preparate corespunzător sau refrigerate. Simptomele toxiinfecţiilor sînt vărsăturile, greaţa, dureri abdominale şi scaune diareice. Pacienţii care suferă de acestă boală prezintă un risc ridicat de deshidratare, din cauza vărsăturilor şi a febrei. "La noi la spital ajung zilnic cîte trei sau patru pacienţi care suferă de toxiinfecţii. Mîncarea trebuie consumată la cel mult jumătate de oră după ce a fost gătită, iar fructele şi legumele trebuie spălate foarte bine. Bacilul Eschiria Coli este depistat în numeroase alimente care nu sînt bine refrigerate sau gătite corespunzător şi duce la toxiinfecţii", a declarat directorul adjunct al Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Stela Halichidis. Specialiştii spun că în cazul acestei boli, este importantă combaterea deshidratării, iar de cele mai multe ori, pacienţii nu necesită antibiotice. Majoritatea bolnavilor nu au nevoie de internare, deoarece pot fi trataţi ambulatoriu.



12