„Siria a folosit arme chimice împotriva propriului popor“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SUA - ajutor militar pentru opoziţie

„Siria a folosit arme chimice împotriva propriului popor“

Externe 15 Iunie 2013 / 00:00 429 accesări

Casa Albă a declarat, joi, că „Siria a folosit armele chimice, inclusiv gaz sarin, împotriva rebelilor”, ceea ce a determinat SUA să acorde un ajutor militar opoziţiei, relatează CNN. „Echipele de informaţii estimează că între 100 şi 150 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza folosirii armelor de atac chimice. Cu toate acestea, datele cu privire la numărul de morţi sunt probabil incomplete”, a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului naţional pe probleme de comunicaţii strategice.

Deşi nu există rapoarte precise, o sursă din Senatul american estimează că regimul lui Bashar al-Assad ar fi folosit arme chimice de până la opt ori până în prezent. Ministrul francez de Externe ridicase semnale de alarmă, în urmă cu o săptămână, cu privire la folosirea armelor chimice, în timp ce agenţiile de informaţii israeliene avertizaseră despre acest lucru încă din aprilie. „Londra împărtăşeşte analiza SUA cu privire la utilizarea de armament chimic de către regimul sirian”, a declarat, vineri, ministrul britanic de Externe, William Hague, subliniind că viitorul summit G8 va dezbate pe tema unui răspuns puternic şi hotărât faţă de acest lucru. Administraţia Obama apreciază că depozitele importante de arme chimice din Siria sunt în totalitate sub controlul Guvernului, deşi regimul de la Damasc acuză rebelii de folosirea lor. Senatorul de Arizona, John McCain, a pledat pentru acordarea de armament antitanc şi antiaerian. SUA au fost reticente în a acorda ajutor militar rebelilor, deoarece între aceştia se numără grupări afiliate reţelei teroriste al-Qaida. Deşi armele chimice sunt interzise la nivel internaţional de ONU, prin Convenţia asupra Armelor Chimice, Siria este una dintre puţinele ţări nesemnatare şi depozitele sale de arme chimice sunt printre cele mai mari din lume. SUA discută cu ţările vecine despre securizarea acestor arme, în cazul în care regimul al-Assad se va prăbuşi, încât acestea să nu încapă pe mâna al-Qaida.

Oficialii militari americani au propus Guvernului să creeze în Siria o zonă de excludere aeriană restrânsă, care să acopere taberele de antrenament ale combatanţilor opoziţiei. Zona ar avansa cam 40 de kilometri în interiorul Siriei şi ar urma să fie operată de pe teritoriul Iordaniei, cu avioane înarmate cu rachete de tip aer-aer, scrie „The Wall Street Journal”. Militarii apreciază că o zonă de excludere reală în spaţiul aerian al Siriei este extrem de dificil de creat, deoarece ar fi necesară mai întâi distrugerea importantului sistem sirian de apărare antiaeriană. În schimb, această zonă restrânsă de excludere ar putea fi creată în termen de o lună, fără o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, având în vedere că nu va încălca spaţiul aerian sirian. Regimul din Siria a calificat drept minciuni acuzaţiile SUA privind utilizarea de arme chimice în conflictul cu insurgenţii.

NECONVINGĂTOARE „Acuzaţiile SUA privind recurgerea la armament chimic din partea regimului al-Assad nu sunt convingătoare”, a declarat, vineri, consilierul diplomatic de la Kremlin, Iuri Uşakov, anunţând că a avut loc o întâlnire între reprezentanţi ruşi şi americani, în cursul căreia americanii au prezentat informaţiile de care dispun. Vineri dimineaţă, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, Aleksandr Puşkov, a acuzat SUA că au fabricat aceste informaţii, la fel ca minciuna despre armele de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein în Irak. „Obama urmează aceeaşi cale ca George W. Bush”, a adăugat el. El a apreciat că decizia SUA de a suplimenta un ajutor acordat rebelilor va complica eforturile în vederea soluţionării conflictului, care s-a soldat cu peste 93.000 de morţi, potrivit unui nou bilanţ ONU.



12