Siria trece printr-o nouă criză a refugiaților

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Siria trece printr-o nouă criză a refugiaților

Externe 30 August 2014 / 00:00 421 accesări

Peste trei milioane de sirieni au fugit din calea războiului civil ce le răvășește țara și au devenit refugiați, dintre care un milion doar în anul 2013, a anunțat ieri Organizația Națiunilor Unite. „Criza refugiaților sirieni se agravează. Ea trece astăzi un nou prag cu acest număr-record de trei milioane de persoane deplasate”, a anunțat Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) într-un comunicat, adăugând că acest număr nu include sutele de mii de alți sirieni care au fugit din țară, dar care nu sunt înregistrați ca refugiați. În urmă cu mai puțin de un an, numărul refugiaților sirieni înregistrați se ridica la două milioane, potrivit UNHCR, care și-a exprimat îngrijorarea față de informații privind condițiile din ce în ce mai îngrozitoare din interiorul țării, ceea ce explică această creștere spectaculoasă.

UNHCR a vorbit despre orașe unde populația este încercuită, oamenii sunt înfometați, iar civilii sunt abuzați sau uciși fără discriminare. Conflictul din ce în ce mai complex, care face ravagii în Siria, s-a soldat cu moartea a peste 191.000 de persoane de la declanșarea sa, în martie 2011. Pe lângă refugiați, violențele au condus la strămutarea internă a 6,5 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din populație a fost nevoită să își părăsească locuințele, a notat agenția specializată a ONU. Aproape jumătate dintre cei care au fost nevoiți să plece sunt copii. Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, a denunțat „masacrarea de civili” de către jihadiștii Statului Islamic (SI) în nordul Irakului. „Toate marile religii prețuiesc pacea și toleranța”, a declarat el cu ocazia celei de-a șasea conferințe a Alianței Civilizațiilor a ONU, organizată pe insula indoneziană Bali. „Tocmai de aceea sunt în mod special indignat de informațiile provenind din Irak ce vorbesc despre masacrarea unor civili de către SIIL (Statul Islamic din Irak și Levant), cunoscut în prezent sub numele de Statul Islamic”, a adăugat Ban Ki-moon. „Comunități întregi care trăiesc de mai multe generații în nordul Irakului sunt constrânse să fugă sub spectrul amenințării cu moartea doar din cauza convingerilor lor religioase”, a remarcat cu regret secretarul general.

Reputat pentru cruzimea sa, Statul Islamic, o grupare extremistă sunnită apărută în 2006, în Irak, sub un alt nume și revenită în forță în 2013, în plin război civil în Siria, a proclamat, la sfârșitul lui iunie, un califat islamic asupra regiunilor cucerite din această țară și din Irak. După ce a fost acuzat de decapitări, persecuții și crucificări, SI a executat miercuri și joi peste 160 de soldați sirieni în provincia Raqa (nord), pe care o controlează, potrivit lui Rami Abdel Rahman, director al Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDH). Pe de altă parte, peședintele SUA, Barack Obama, a declarat că strategia asupra unei posibile intervenții militare americane în Siria pentru a lupta împotriva jihadiștilor nu este încă hotărâtă și că nu trebuie să se aștepte decât lovituri aeriene pe termen scurt. „SUA se vor concentra în continuare pe înfrângerea grupului terorist în interiorul Irakului, dar efortul ne va cere să stabilizăm Siria într-un fel ca parte a unui răspuns regional la amenințare”, a indicat liderul de la Casa Albă. „Trebuie să ne asigurăm că avem planuri clare înainte de a consulta Congresul asupra oricărei acțiuni militare mai largi”, a subliniat președintele american. Acesta a declarat că SUA nu fac o alegere între regimul lui Bashar al-Assad și Statul Islamic și că vor continua să sprijine opoziția moderată siriană, anunțând de asemenea că a cerut oficialilor să pregătească o serie de opțiuni militare americane pentru confruntarea cu militanții SI, dar a subliniat din nou că strategia lui este încă în curs de dezvoltare. Barack Obama a anunțat, de asemenea, că a cerut secretarului de stat american, John Kerry, să se ducă în Orientul Mijlociu pentru a ajuta la construirea unei coaliții împotriva grupării SI.

SUA au oferit, în ultimele 36 de ore, armament uşor armatei libaneze, care luptă cu grupuri teroriste în estul ţării, la frontiera cu Siria, au anunţat oficiali americani de la Beirut. „Libanul a făcut o solicitare de armament, iar SUA au oferit”, a declarat ambasadorul american, David Hale, imediat după aterizarea unui avion C-130 având la bord arme uşoare. „Susţinerea armatei şi serviciilor de securitate libaneze reprezintă o prioritate a SUA”, a explicat Hale. Conform unor surse militare, administrația de la Washington a livrat, în ultimele 36 de ore, 1.500 de arme de tip M16, 480 de lansatoare de obuze antitanc, 60 de lansatoare de mortiere şi obuze de calibrul 81 şi 120 mm. O mare parte a armamentului va fi trimisă la Aarsal, localitate libaneză situată la frontiera cu Siria, o zonă unde au loc confruntări între armata siriană şi grupuri insurgente. Bilanţul luptelor este de 20 de morţi în rândul armatei libaneze, iar 19 militari şi 15 poliţişti au fost luaţi ostatici.



12