Spectacol, istorie şi tradiţii, de Ziua Tătarilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoare la Casa de Cultură

Spectacol, istorie şi tradiţii, de Ziua Tătarilor

Justiție 15 Decembrie 2014 / 00:00 2435 accesări

13 decembrie reprezintă cea mai importantă zi pentru comunitatea tătară din România. La data de 13 decembrie 1917 a fost format primul Parlament al Tătarilor din Crimeea, iar din 2006, ziua figurează în calendarul oficial ca Sărbătoare a Etniei Tătare, ca urmare a adoptării în acest sens a unei legi de către Parlamentul României.

Anul acesta, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a marcat ziua prin importante manifestări culturale şi artistice. Sâmbătă, la orele prânzului, la Universitatea „Ovidius”, în Amfiteatrul Facultăţii de Medicină, a avut loc simpozionul „Din istoria tătarilor”. Amfiteatrul a fost plin cu personalităţi locale care aparţin etniei tătare, dar şi cu numeroase alte personalităţi invitate special cu această ocazie. Preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a fost în mijlocul tuturor evenimentelor de sâmbătă şi a transmis un mesaj de bucurie de Ziua Tătarilor. „Să ne bucurăm că trăim în această ţară minunată şi că suntem aici protejaţi de vicisitudinile pe care le întâmpină, de regulă, poporul tătar. Conform cifrelor noastre, suntem între 36.000 - 40.000 de tătari în Dobrogea şi ne manifestăm cu multă bucurie și cu mândrie, cu ocazia sărbătorii noastre”, a declarat Gelil Eserghep.

„TĂTAR DE ONOARE” Cel mai aşteptat moment al acestui eveniment a fost desemnarea titlului de „Tătar de Onoare” unui cunoscut conferențiar universitar din cadrul Universităţii „Ovidius”, al cărui nume a fost păstrat secret până în momentul decernării, pentru a fi o surpriză. Titlul de „Tătar de Onoare” a fost acordat conf. univ. dr. Florin Anghel de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, din cadrul Universităţii „Ovidius", din Constanţa. „Este un moment foarte emoţionant pentru mine, iar acest premiu reprezintă o valorificare a ceea ce am încercat personal să fac în relaţia pe care am stabilit-o cu colegii din UDTTMR. Sper că proiectele pe care le-am derulat împreună să continue şi pe viitor în acelaşi mod de succes şi mărturisesc faptul că acest titlu mă onorează”, a declarat conf. univ. dr. Florin Anghel.

La amiaza zilei de sâmbătă, sala Casei de Cultură a Sindicatelor a fost umplută până la refuz de membrii comunităţilor tătăreşti din întreg judeţul, care au asistat la un spectacol complex, oferit de ansamblurile artistice şi solişti ai UDTTMR.



12