Spune-mi ce Babă îți alegi, ca să-ți spun cum ești!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dochia dă jos cojoacele!

Spune-mi ce Babă îți alegi, ca să-ți spun cum ești!

Lifestyle 01 Martie 2018 / 16:40 1425 accesări

Babele sunt o tradiţie de primăvară care vine de la romani. Tradiţia spune că fiecare îşi alege o babă între 1 şi 9 martie, iar aşa cum va fi ziua pe care aţi ales-o, aşa o să vă meargă tot anul. Legenda Babelor este asociată cu Baba Dochia, responsabilă de venirea iernii, care, începând cu 1 martie şi până pe data de 9 martie, începe să-şi lepede cojoacele, semn că vremea devine tot mai călduroasă. Vremea capricioasă din zilele babelor este pusă pe caracterul babei Dochia, iar, dacă se încălzește treptat, se spune că Dochia își leapădă cojoacele. Fiecare cojoc este luat de celelalte babe, numite după zilele săptămânii: Lunica, Martica, Marcuriana, Joița, Virița, Sitița și Domnica.

În perioada 1 - 9 martie, fiecare își alege o zi, sau mai bine zis o babă, și așa cum va fi vremea în acea zi, așa este și firea omului respectiv, spun unii bătrâni. Alții spun că așa cum este vremea în acea zi, așa va fi și următorul an pentru omul respectiv.

CUM SE ALEGE BABA

Legat de alegerea unei zile/babe, circulă în popor două variante. Prima dintre ele şi cea mai simplă este alegerea după bunul plac a unei zile, cu menţiunea că această alegere trebuie să fie făcută înainte de intervalul 1-9 martie. O altă variantă este alegerea babei în funcţie de ziua de naştere. De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 (valabil pentru orice lună), va avea baba conform cu ziua respcectivă. În caz că data naşterii este formată din două cifre, alegerea babei se face astfel: dacă cineva este născut pe 28 mai, baba se calculează astfel: 2+8=10, 1+0= 1, astfel că baba va fi pe 1 martie.

În străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1555 secunde