Stalin primește mesaje și dincolo de mormânt: „Să arzi în iad, călău al poporului!“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A condus cu o mână de fier URSS

Stalin primește mesaje și dincolo de mormânt: „Să arzi în iad, călău al poporului!“

Externe 06 Martie 2019 / 16:44 1455 accesări

Poliţia rusă a reţinut marţi doi tineri, membri ai unei mişcări anticomuniste, după ce unul dintre ei a aruncat garoafe la mormântul liderului sovietic Iosif Stalin de lângă zidul Kremlinului şi a strigat: 'Să arzi în iad, călăule!', potrivit agenţiei de presă EFE şi portalului rusesc Znak.com. Conform portalului rusesc, incidentul s-a produs în timpul ceremoniei intitulate 'Două garoafe pentru tov. Stalin', organizate în Piaţa Roşie de susţinătorii fostului dictator sovietic cu ocazia împlinirii a 66 de ani de la moartea sa. 'Să arzi în iad, călău al poporului, ucigaş de femei şi de copii!', a strigat tânărul militant anticomunist, care a fost imediat reţinut de către agenţi de securitate, potrivit mass-media ruse. Sute de simpatizanţi ai lui Stalin vin în fiecare an la 5 martie la mormântul său situat lângă zidul Kremlinului, aducându-i flori. O coloană de 300 de persoane se formase lângă Muzeul Istoric marţi, în jurul 11:00 (ora Moscovei), agitând steaguri sovietice şi ruseşti şi purtând în mâini portretul fostului dictator. Militanţii arestaţi în Piaţa Roşie fac parte din proiectul 'Decomunizarea' care pledează pentru o 'investigaţie publică a crimelor comise de regimul totalitar comunist şi condamnarea sa' în Rusia şi cere interzicerea folosirii simbolurilor comuniste în scopuri politice, potrivit Agerpres. În acelaşi timp, Partidul Comunist din Rusia insistă asupra faptului că rolul istoric al dictatorului, care a condus Uniunea Sovietică între 1924 şi 1953, a fost unul pozitiv pentru ţară.

Imaginea lui Stalin, care a condus cu o mână de fier URSS timp de peste un sfert de secol şi a fost responsabil de uciderea a milioane de oameni, s-a îmbunătăţit în ultimii ani şi din ce în ce mai puţini ruşi îl consideră un dictator sângeros. Potrivit unui sondaj realizat în 2017, circa 38% îl consideră pe Stalin drept personalitatea cea mai remarcabilă din toate timpurile. 'Dacă, dintr-un motiv sau altul, o parte din populaţie îl vede ca pe o figură de cult, este vorba de educaţia în familie şi de propaganda de stat', a declarat istoricul Nikolai Svanidze, membru al Consiliului pentru drepturile omului de pe lângă preşedinţia rusă, al cărui tată a fost o rudă cu prima soţie a lui Stalin, informează Agerpres.

Într-o declaraţie pentru Interfax, expertul citat a afirmat că persoanele care preferă să continue să se închine dictatorului - din ignoranţă sau din alte motive - ar trebui să poată să o facă, fără ca cineva să le interzică acest lucru. Declaraţia lui Svanidze intervine după ce în cursul dimineţii celebrul jurnalist Serghei Dorenko, directorul staţiei de radio 'Govorit Moskva', a cerut autorităţilor ruse să elimine mormântul lui Stalin - 'o adevărată ruşine' - din Piaţa Roşie. Dacă Stalin zace în centrul capitalei (ruse), înseamnă că el este încă viu, a spus Dorenko, potrivit căruia acestei situaţii trebuie să i se pună capăt în mod urgent.

Taguri articol
StalinMormântMesajRusiaComunism


12