Statele Unite propun interdicţia materialelor de fisiune nucleară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statele Unite propun interdicţia materialelor de fisiune nucleară

Externe 20 Mai 2006 / 00:00 1582 accesări

Autorităţile americane au prezentat un proiect de tratat global, menit să interzică producţia materialelor de fisiune nucleară necesare fabricării bombelor atomice, deşi stocurile existente vor rămîne neatinse. Stephen Rademaker, subsecretar de Stat pentru securitate internaţională şi neproliferare, a prezentat proiectul într-un discurs rostit în cadrul Conferinţei pentru Dezarmare, iniţiativa aparţinînd Naţiunilor Unite.

Ani de zile, marile puteri nucleare au blocat desfăşurarea acestei conferinţe, dar în prezent, diplomaţii sînt în căutarea unei soluţii pentru reluarea acestei iniţiative pe fondul preocupărilor internaţionale referitoare la programele nucleare ale Iranului şi Coreei de Nord. Textul propus de Statele Unite nu afectează producţia de materiale de fisiune în scopuri civile, cum ar fi propulsia navelor.

Forumul din care fac parte 65 de state organizează o sesiune specială pentru începerea negocierilor în sensul interzicerii activităţilor de producere a uraniului îmbogăţit şi plutoniului. Negocierile în acest sens au început în 1998, dar au fost întrerupte după puţin timp. Deocamdată nu este clar dacă propunerea americană va fi suficientă pentru începerea negocierilor propriu-zise şi depăşirea disputelor pe tema scopului negocierilor. Ţările în curs de dezvoltare doresc extinderea negocierilor pentru a se referi la dezarmarea nucleară totală. China şi alte ţări au propus chiar negocieri paralele pentru a preveni o cursă a înarmării în spaţiul cosmic, solicitare căreia Statele Unite nu i-au dat curs.

În cadrul conferinţei, subsecretarul american de Stat pentru securitate internaţională şi neproliferare a profitat de ocazie pentru a acuza din nou Iranul că nu cooperează cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi a avertizat Coreea de Nord să nu transfere arme nucleare şi să nu testeze bombe atomice sau rachete. Cele cinci puteri nucleare oficiale, Marea Britanie, China, Rusia, Franţa şi Statele Unite, s-au opus unor negocieri care să se refere la actualele stocuri de materiale nucleare. De asemenea, administraţia Bush se opune instituirii unui regim de inspecţie a depozitelor existente. În acest sens, oficialul american a reafirmat că actualele stocuri de arme nu vor intra sub incidenţa tratatului. Textul propus de Statele Unite nu include proceduri de verificare, dar statele care îl vor ratifica se vor angaja să îl respecte. India şi Pakistanul, ţări care au efectuat teste nucleare subterane, precum şi Israelul, care nu confirmă şi nici nu infirmă că deţine arme nucleare, sînt membri ai Conferinţei pentru Dezarmare.

Pe de altă parte, Statele Unite refuză să ia în consideraţie acordarea de garanţii de securitate Iranului, pentru a-l convinge să renunţe la programul nuclear. La rîndul său, principalul lider iranian însărcinat cu negocierile în dosarul nuclear, Ali Larijani, a promis că ţara sa va continua cooperarea cu inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, au declarat vineri, la Viena, surse diplomatice.



12