Știți la ce vă înhămați dacă acceptați să munciți la negru?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Riscurile sunt enorme

Știți la ce vă înhămați dacă acceptați să munciți la negru?

Social 11 Noiembrie 2015 / 18:12 1129 accesări

Purtătorul de cuvânt al ITM Constanța, Florina Vișan: ”Cei care muncesc fără forme legale riscă să primească salarii mai mici, de multe ori sub nivelul minim pe economie”

Purtătorul de cuvânt al ITM Constanța, Florina Vișan: ”Cei care muncesc fără forme legale riscă să primească salarii mai mici, de multe ori sub nivelul minim pe economie”

Munca la negru are implicații sociale grave. Tocmai de accea, reprezentanții Inspecției Muncii (IM) desfășoară tot mai des controale, în căutarea muncitorilor care lucrează fără forme legale. Săptămâna trecută, între 2 și 6 noiembrie, au fost depistate la nivelul întregii țări 129 de persoane care lucrau la negru, iar inspectorii IM au aplicat amenzi în valoare de 950.000 de lei. Dimensiunile fenomenului se văd și la Constanța. Dintre cele 129 de persoane depistate că munceau fără contract de muncă, 26 erau din județul nostru.

CE RIȘTI DACĂ ACCEPȚI SĂ LUCREZI FĂRĂ ACTE Atunci când acceptați să lucrați fără nicio acoperire legală, vă expuneți la riscuri enorme. „Persoanele care se află în asemenea situații au numai de pierdut. Le sunt afectate pensia, siguranța materială, a familiei și sănătatea. Ele nu beneficiază de asigurare de sănătate, nu primesc medicamente compensate, iar în caz de accident nu beneficiază de asistență medicală gratuită. Totodată, perioada în care au lucrat nu este considerată vechime în muncă și nu se ia in calcul la stabilirea pensiei, nu primesc indemnizație de șomaj și plăți compensatorii în caz de concediere”, a atenționat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța, Florina Vișan.

IA-ȚI ADIO DE LA CREDIT! Ar fi bine să știi că, atunci când muncești la negru, plata salariului și data la care îl primești sunt “la mica înțelegere”, ceea ce duce de cele mai multe ori la întârzieri sau la plata acestuia în tranșe. ”Cei care muncesc fără forme legale riscă să primească salarii mai mici, de multe ori sub nivelul minim pe economie, și nu au un program normal de lucru. Ei nu primesc sporuri cuvenite vechimii sau alte sporuri de condiții grele de muncă, de toxicitate, nu primesc concediu de odihnă și nici concediu pentru îngrijirea copilului. De asemenea, nu pot primi nici tichete de masă în cazul în care angajatorul acordă aceste tichete și nu au acces pe piața creditelor bancare”, potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Constanța. Mai mult, în cazul unor controale ITM, riscați să fiți amendat cu sume între 500 și 1.000 de lei dacă nu puteți demonstra că aveți carte de muncă.

Taguri articol


12