Sute de mii de oameni din Puerto Rico intenționează să părăsească insula

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din cauza uraganului Maria

Sute de mii de oameni din Puerto Rico intenționează să părăsească insula

Externe 07 Noiembrie 2017 / 12:10 775 accesări

Aproape jumătate de milion de portoricani, echivalentul a 14% din populația țării, intenționează să părăsească insula până în 2019, din cauza distrugerilor provocate de uraganul Maria, potrivit cercetătorilor, informează luni AFP. Un număr cuprins între 114.000 și 213.000 de portoricani vor pleca de pe insulă în fiecare an ''ca o consecință a uraganului Maria'', care a lovit insula pe 20 septembrie, potrivit estimărilor experților centrului de studii portoricane de la Hunter College din New York, publicate într-un raport în luna octombrie. În intervalul 2017-2019 acest teritoriu american de 3,4 milioane de locuitori ar putea pierde 470.000 de locuitori. Aproximativ cinci milioane de portoricani locuiau deja pe continent înaintea uraganului.

''În deceniul de dinaintea uraganului Maria, emigrația netă din Puerto Rico către Statele Unite a reprezentat aproximativ o jumătate de milioane de persoane, echivalentul a 10% din populația insulei'', precizează autorii studiului, Edwin Melendez și Jennifer Hinojosa.

Zeci de mii de locuitori s-au refugiat deja în Statele Unite după trecerea uraganului Maria, o pierdere care fragilizează situația economică instabilă a insulei. ''Scăderea populației din Puerto Rico (...) are numeroase repercusiuni economice asupra insulei, a subliniat pentru AFP Jorge Duany, antropolog la universitatea internațională din Florida (FIU). Expert în acest subiect, cercetătorul amintește fenomenul îmbătrânirii populației antrenate în acest exod, închiderea școlilor și scăderea numărului de contribuabili care ar fi putut contribui la bugetul țării.

Uraganul Maria a provocat decesul a cel puțin 51 de persoane în Puerto Rico, potrivit autorităților, la care se adaugă zecile de persoane dispărute, potrivit presei locale. În prezent, doar 42% dintre locuitori au din nou electricitate, iar aproximativ 2.600 de oameni locuiesc încă în adăposturi.12
Pagina a fost generata in 0.23 secunde