Tătarii au umplut până la refuz Casa de Cultură, la primul festival „Sebat Husein”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tătarii au umplut până la refuz Casa de Cultură, la primul festival „Sebat Husein”

Cultură 25 Noiembrie 2014 / 00:00 1022 accesări

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța a fost umplută până la refuz, duminică seară, ocazie cu care comunitatea tătară locală a urmărit prima ediție a Festivalului Muzicii Tătărești „Sebat Husein”, organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR).

MILITARI AMERICANI, ÎN SALĂ „Au venit și 30 de militari americani de la Kogălniceanu. Au fost invitați de comunitatea tătară… Pe 15 dintre ei i-am urcat în lojă, pentru că nu mai aveam loc. Așa mobilizare ca la tătari, rar mai vedem. Îi felicit!”, a declarat managerul Casei de Cultură, Gheorghe Ungureanu.

„Evenimentul, aflat la prima ediție, îl omagiază pe compozitorul imnului tătăresc, Sebat Husein, care a trăit în județul Constanța și a fost o personalitate culturală complexă a comunității. Este primul festival tătăresc organizat la Casa de Cultură, iar membrii comunității noastre participă în număr foarte mare la evenimente. Chiar și Teatrul de Vară este neîncăpător când avem evenimente acolo și înseamnă că ne atingem scopul. Sebat Husein a compus muzica imnului nostru, care se cântă la fel și în Crimeea, și în Turcia și în alte locuri unde sunt tătari. Este dobrogean de-al nostru, iar din punct de vedere multicultural, Dobrogea e țara tuturor posibilităților. Husein a fost și un bun tenor, a fost persecutat de regimul anilor ’50. Totuși, dacă vreodată în Dobrogea nu se va mai vorbi tătărește și nu vor mai fi tătari pe aici, nu va fi vina nimănui din majoritate, ci doar vina noastră, a tătarilor”, a declarat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.

Pe scenă, după intonarea imnului Național al României și cel al tătarilor de pretutindeni, au urcat 30 de artiști vocali șI patru ansambluri de dansuri tradiționale din Constanța, Mihail Kogălniceanu, Techirghiol și Medgidia.12
Pagina a fost generata in 0.1518 secunde