Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 30 Iulie 2014 / 00:00 339 accesări

ITALIA

Tragedie românească

O fetiţă româncă de patru luni a murit, iar mama ei a fost grav rănită, ieri, după ce vehiculul în care se aflau a căzut într-un canal de scurgere de pe marginea drumului, în apropierea oraşului italian Padova, informează ”Corriere della Sera”. Accidentul a avut loc în localitatea Piazzola sul Brenta din nordul Italiei, în apropierea oraşului Padova. O româncă a pierdut controlul asupra vehiculului pe care îl conducea, iar maşina a căzut într-un canal de scurgere a apei de pe marginea drumului, în zona Argine din localitatea Piazzola sul Brenta. Femeia a fost grav rănită în accident, iar fetiţa ei a murit pe loc. Autorităţile italiene încearcă să stabilească circumstanţele producerii accidentului.

MAREA BRITANIE

Români, victime ale rasismului

O serie de agresiuni care vizează imigranţi români au avut loc, luni seară, în oraşul nord-irlandez Belfast, cazul fiind anchetat de autorităţile locale, relatează ziarul ”The Guardian”. Persoane rămase neidentificate au spart geamurile unui vehicul, pe care apoi l-au stropit cu vopsea, pe strada Rosebery din Belfast. Pe un gard din apropiere a fost scris mesajul ”Românii, afară!”, iar geamurile unei clădiri au fost sparte. De asemenea, o altă maşină staţionată în apropiere a fost stropită cu vopsea. Incidentele au fost semnalate luni seară, în cartierul East Belfast, unde s-au mai întregistrat incidente cu caracter rasist. Ancheta continuă şi se caută o legătură între aceste incidente, a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei nord-irlandeze. În urmă cu câteva luni, un imigrant român care se deplasa pe bicicletă a fost atacat cu o pungă cu excremente, în zona Newtownards din Belfast.

CHINA

Atac terorist

Un atac terorist a provocat zeci de morţi şi răniţi la Xinjiang, regiune musulmană din nord-vestul Chinei, a anunţat, ieri, agenţia China Nouă. O bandă înarmată cu cuţite a atacat un post de poliţie şi clădiri oficiale din comitetul Shache, luni dimineaţa, a anunţat agenţia de presă oficială chineză, citând poliţia locală. Zeci de uiguri (minoritate musulmană) şi etnici han (etnie majoritară în China) au fost ucişi sau răniţi.

BULGARIA

Inundații mortale

O femeie în vârstă de 61 de ani a murit, iar fiul ei în vârstă de 39 de ani a fost dat dispărut în urma ploilor torenţiale care au afectat Bulgaria în noaptea de luni spre marţi, relatează site-ul Novinite.com. Potrivit primarului din Gabrovo (centrul Bulgariei), Tania Hristova, mai multe case din satele situate în regiune au fost inundate, iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă.

AFGANISTAN

Vărul președintelui, asasinat

Hashmat Karzai, un văr al preşedintelui afgan, Hamid Karzai, a fost asasinat ieri la domiciliu, în apropiere de Kandahar, de un kamikaze care a ascuns substanţe explozive în turban. Atentatul nu a produs alte victime. Hashmat Karzai, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a participat la campania lui Qayoum Karzai, fratele preşedintelui, care a candidat în alegerile prezidenţiale, dar care s-a retras din cursă la începutul anului, pentru a-l susţine pe Ashraf Ghani. Bărbatul, un personaj influent în Kandahar, a condus, de atunci, campania lui Ghani în această provincie din sud, în care majoritatea paştună a votat pentru candidatul de aceeaşi etnie. La începutul lui iulie, Comisia Electorală a publicat rezultatele preliminare ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de la 14 iunie, care-l plasează pe Ghani pe primul loc, cu un avans de aproximativ un milion de voturi. Rivalul acestuia, Abdullah Abdullah, a respins în mod categoric rezultatele prezentate, creând tensiuni între susţinătorii celor două tabere. În urmă cu două săptămâni, cei doi candidaţi s-au pus de acord, sub patronajul secretarului de stat american, John Kerry, care a venit să intermedieze conflictul, asupra unui audit al celor aproximativ 8,1 milioane de voturi exprimate, într-o încercare de a elimina voturile fraudate din scrutin. Auditul, care a fost întrerupt sâmbătă din cauza unui dezacord, urmează să fie reluat la sfârşitul săptămânii, după Aid el-Fitr. Atacarea unui membru al familiei Karzai are loc în contextul unor noi violenţe în Afganistan, între talibani şi forţele de securitate afgane.

LIBIA

Avion militar prăbuşit

Un avion militar angajat în lupte de partea unui general disident împotriva grupărilor islamiste s-a prăbuşit ieri la Benghazi, în estul Libiei. Pilotul a reuşit să se catapulteze şi este teafăr, a declarat generalul Sagr Al-Jerouchi, şeful de operaţiuni al forţelor aeriene loiale generalului disident în rezervă Khalifa Haftar. ”Nu ştim încă dacă a fost o problemă tehnică sau dacă avionul a fost atins de un proiectil”, a adăugat Al-Jerouchi. Potrivit unui martor, avionul efectua raiduri asupra poziţiilor grupărilor islamiste cu puţin înainte de prăbuşire. Acesta a precizat că a văzut o paraşută înainte de prăbuşirea avionului. Luptele s-au intensificat la Benghazi de la lansarea, sâmbătă, de către grupările islamiste radicale, a unei ofensive împotriva unei baze militare a Unităţii Forţelor Speciale ale Armatei, situată în apropiere de centrul oraşului. Consiliul Shura al Revoluţionarilor din Benghazi, o alianţă a miliţiilor islamiste şi jihadiste, a revendicat, în ultimele luni, mai multe atacuri împotriva unor cazărmi ale armatei, afirmând că a preluat controlul asupra unora dintre ele. Unitatea Forţelor Speciale este una dintre puţinele brigăzi ale armatei libiene. Aceasta şi-a anunţat însă sprijinul pentru operaţiunile generalului Haftar, fără a se plasa sub comandamentul său. Acest general disident efectuează din 16 mai o operaţiune împotriva grupărilor teroriste din Benghazi. De la lansarea acestei operaţiuni, Benghazi este aproape zilnic teatrul confruntărilor cu grupările radicale, între care Ansar Asharia, considerată de SUA organizaţie teroristă. Franţa se pregăteşte să-şi evacueze cetăţenii din Libia, din cauza degradării situaţiei din această ţară, a anunţat, ieri, o sursă guvernamentală. Parisul le-a cerut, luni, cetăţenilor săi din această ţară, mai puţin de o sută de persoane, să părăsească Libia. Aceştia au fost invitaţi să intre în contact cu ambasada Franţei la Tripoli, responsabilă cu localizarea lor. Evacuarea lor ar urma să se efectueze rapid, la bordul unei nave a Marinei naţionale. Mai multe ţări europene, între care Marea Britanie, Germania, Olanda şi Italia, şi-au sfătuit de asemenea cetăţenii să părăsească Libia. Italia a anunţat luni că a facilitat plecarea a o sută dintre cetăţenii săi şi a unor cetăţeni ai altor ţări, la bordul unui avion militar italian, apoi pe cale rutieră prin Tunisia.

ELVEȚIA

Ploi torenţiale şi alunecări de teren

Ploi torenţiale au avut loc în noaptea de luni spre marţi în Elveţia, mai ales în centrul şi sudul ţării, provocând alunecări de teren. Unele regiuni din Elveţia se confruntă cu cea mai ploioasă lună iulie din 1930 încoace. Potrivit unui comunicat al Poliţiei din cantonul Berna, mai multe echipe de pompieri au fost mobilizate în noaptea de luni spre marţi. În total, au fost primite aproximativ 140 de apeluri. Regiunea Mittelland-Emmental-Haute-Argovie (Elveţia Centrală) a fost afectată în mod special. Au fost semnalate numeroase pagube provocate de pătrunderea apelor în clădiri, deversarea râurilor şi fluviilor, precum şi drumuri inundate. Potrivit ultimelor informaţii, nimeni nu a fost rănit. Potrivit serviciilor de meteorologie elveţiene, cantităţile cele mai mari de apă au fost înregistrate în cantonul Ticino (sud), Valais şi în Elveţia centrală. Circulaţia feroviară pe linia Lucerna-Olten a fost întreruptă, la fel ca linia Winterthur-Ruti, în cantonul Zurich.

FRANȚA

Discriminare

Mai puţin de jumătate dintre copiii rromi sunt şcolarizaţi în Franţa, în 60% din cazuri din cauza refuzului primarilor de a-i înscrie, denunţă European Roma Rights Centre (ERRC), care a efectuat un studiu pe un eşantion format din 118 români, relatează ”Liberation”. Această excludere are loc în timp ce şcoala este obligatorie pentru toţi copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, fiind o încălcare directă a obligaţiilor naţionale şi internaţionale ale Franţei, apreciază Rob Kushen, preşedintele consiliului de administraţie al ERRC. Organizaţia cere anchetarea tuturor acestor cazuri de refuz de înscriere a rromilor la şcoală, sancţionarea primarilor şi furnizarea de informaţii comunităţilor de rromi în beneficiul interesului superior al copilului. Studiul ERRC subliniază în plus că patru din cinci persoane intervievate au fost expulzate din taberele în care se instalaseră. Ele au suferit, în medie, şase expulzări şi deseori autorităţile nu respectă obligaţia de a efectua diagnoze sociale şi de a furniza soluţii de relocare.

UNGARIA

Combustibil nuclear adus cu avionul din Rusia

Guvernul Ungariei lucrează la un plan prin care să aducă cu avionul, din Rusia, combustibil nuclear pentru centrala de la Paks, scrie cotidianul ”Nepszabadsag”. Obiectivul este asigurarea continuităţii aprovizionării cu combustibil a singurei centrale nucleare din Ungaria, pe cale aeriană, în locul transportului cu trenul, prin Ucraina, potrivit ziarului. Autoritatea nu a primit încă o cerere în vederea obţinerii unei licenţe în acest sens, însă au loc pregătiri în vederea emiterii unei asemenea licenţe. Transportul aerian de combustibil nuclear este fezabil din punct de vedere tehnic. Parlamentul de la Budapesta a aprobat, la sfârşitul lui iunie, un împrumut rusesc în valoare de zece miliarde de euro vizând finanţarea modernizării sectorului nuclear ungar, opoziţia denunţând creşterea dependenţei faţă de Rusia. Rusia acordă Ungariei împrumutul pentru a construi două reactoare noi la centrala Paks. Suma va acoperi 80% din costuri. Ungaria poate să tragă din împrumut începând din 2014 şi până în 2025. Împrumutul a fost anunţat la mijlocul lunii ianuarie, într-o întâlnire la Moscova a premierului ungar, Viktor Orban, cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Centrala nucleară de la Paks este singura de acest fel din Ungaria şi este situată la aproximativ 100 de kilometri la sud de Budapesta. Centrala are, în prezent, în funcţiune patru reactoare ruseşti cu o capacitate totală de 2.000 de MW şi produce circa 40% din energia electrică a ţării.

Cele două reactoare ar urma să fie construite de compania Rosatom, controlată de statul rus. Noile reactoare ar urma să aibă o capacitate de câte 1.200 MW.

SUA

Furtuni şi tornade devastatoare

Vreme extremă pe coasta de est a SUA. În statul Massachusettes, o tornadă i-a inspăimântat pe locuitorii unei suburbii a oraşului Boston, în timp ce inundaţiile le-au dat bătăi de cap şoferilor din statul New York. Oraşul Boston a fost măturat de o furtună care s-a transformat într-o tornadă. Într-o secundă, zeci de copaci au fost smulşi din rădăcini, iar acoperişurile caselor şi maşinile au început să zboare. Vijelia a ras de pe faţa pământului 13 case şi a distrus parţial alte 50 de locuinţe. Pagubele materiale sunt însemnate şi greu de estimat, spun autorităţile locale. În schimb, în New York, străzile s-au transformat în râuri. Traficul rutier a fost perturbat, iar mai multe maşini au fost răsturnate. Locuitorii din Rochester au filmat zeci de maşini care au derapat una după alta.

BULGARIA

Bombă pe litoral

O echipă de genişti a distrus o bombă datând din al Doilea Război Mondial, găsită accidental în oraşul Burgas, situat pe litoralul Mării Negre, relatează site-ul Novinite.com. Un scafandru a descoperit bomba în mare, la o adâncime de doi metri şi la aproximativ patru metri de stânci, în districtul Kraimorie, a anunţat Darik News. Dispozitivul exploziv era o bombă cu fragmentare AO-10, puternic corodată şi, prin urmare, foarte periculoasă. Aceasta a fost scoasă din apă de o echipă de scafandri, după care a fost transportată cu grijă la o unitate militară din apropiere. Bomba a fost distrusă într-un perimetru militar.

MEXIC

Cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 s-a produs ieri dimineaţă pe coasta de est a Mexicului, fiind resimţit inclusiv în capitala Mexico City, a anunţat Serviciul Naţional de Meteorologie. Epicentrul seismului a fost localizat la 38 de kilometri sud-vest de Isla, în statul mexican Veracruz, iar hipocentrul - la o adâncime de zece kilometri. Nu există informații cu privire la eventuale victime sau daune materiale.



12