Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 27 Mai 2014 / 00:00 516 accesări

FRANŢA

Român ucis

O familie de cetăţeni români a fost arestată în oraşul Le Havre, din nord-vestul Franţei, după uciderea unui român în vârstă de 46 de ani, relatează site-ul Infonormandie. În urma unei altercaţii, românul în vârstă de 46 de ani a fost călcat deliberat de maşina în care se afla familia cetăţenilor români. În urma incidentului, şoferul maşinii, un tânăr în vârstă de 24 de ani, a fost arestat împreună cu soţia, mama şi tatăl său, care se aflau în automobil, în momentul dramei. Autorităţile franceze urmează să stabilească motivele altercaţiei dintre cele două familii de cetăţeni români.

BELGIA

Demisia Guvernului

Premierul belgian, Elio Di Rupo, a prezentat, ieri, regelui Philippe demisia Guvernului, în urma alegerilor legislative marcate de o victorie a naţionaliştilor flamanzi. ”Regele a aceptat această demisie şi a însărcinat Guvernul cu expedierea afacerilor curente”, a anunţat Palatul Regal, precizând că regele Philippe va purta consultări cu liderii principalelor partide în vederea găsirii unei majorităţi capabile să guverneze ţara. După legislativele din 2009, au fost necesare 541 de zile pentru a se ajunge la o majoritate.

TURCIA

Arestări

Un tribunal penal de la Istanbul a dispus, ieri, arestarea unor foşti comandanţi ai armatei israeliene, pentru implicare în asaltul care s-a soldat cu moartea a nouă activişti turci în 2010, în largul coastelor Fâşiei Gaza. Curtea va depune la Interpol o cerere privind un mandat internaţional de arestare pe numele a patru foşti oficiali militari israelieni de rang înalt, judecaţi din 2012 în contumacie, în Turcia. Hotărârea Curţii va fi notificată Ministerului Justiţiei, care va cere Interpolului să emită un buletin roşu împotriva fostului şef al Statului Major al armatei israeliene, generalul Gabi Ashkenazi, fostului şef al serviciilor militare de informaţii, Amos Yadlin, şi foştilor şefi ai statelor majore ale Marinei şi forţelor aeriene. Justiţia turcă îi acuză pe foştii oficiali israelieni de rang înalt de ”măsuri monstruoase şi tortură”. Hotărârea Curţii intervine în contextul în care sunt în curs negocieri, de mai multe luni, între Israel şi Turcia asupra despăgubirii familiilor victimelor. La 31 mai 2010, comandouri israeliene au abordat în cursul nopţii, de la bordul unor elicoptere, în apele internaţionale, „Mavi Marmara“, nava-amiral a unei flotile internaţionale închiriate, pentru a sparge blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza. Comandourile au deschis focul, omorând nouă activişti şi rănind numeroase alte persoane. Cazul a declanşat o gravă criză diplomatică între Turcia şi Israel, care au întreţinut până atunci relaţii de cooperare destul de strânse, mai ales pe plan militar.

FRANŢA

Fost ministru, reţinut

Claude Gueant, fost ministru de Interne apropiat de Nicolas Sarkozy, a fost reţinut, ieri, în cadrul unei anchete privind controversatul arbitraj al omului de afaceri Bernard Tapie. Anchetatorii încearcă să afle rolul pe care Claude Guéant l-a jucat în decizia, din toamna anului 2007, de a prefera o instanţă privată în detrimentul justiţiei, pentru reglarea litigiului între banca Crédit Lyonnais şi Bernard Tapie privind revânzarea grupului Adidas. Anchetatorii se întreabă dacă Claude Guéant, fost secretar general la Palatul Elysée, a avut vreo influenţă în decizia de a nu contesta sentinţa prin care omului de afaceri i se ofereau peste 400 de milioane de euro. Judecătorii suspectează că sentinţa este rezultatul unui simulacru de arbitraj organizat cu acordul Preşedinţiei Franţei.

SIRIA

Diplomat expulzat

Regimul Bashar al-Assad a decis, ieri, expulzarea ataşatului cu afaceri iordanian de la Damasc, ca reacţie la expulzarea de către Iordania a ambasadorului Siriei, anunţă televiziunea oficială siriană. Guvernul de la Amman a decis expulzarea ambasadorului Siriei, Bahjat Suleiman, acuzându-l de o serie de afirmaţii ofensatoare la adresa Iordaniei.

EGIPT

Alegeri

Birourile de vot s-au deschis, ieri, în Egipt, pentru alegerile prezidenţiale la care Abdel Fattah el-Sisi, fostul şef al armatei, este considerat favorit, avându-l ca unic adversar pe Hamdeen Sabbahi. Mareşalul el-Sisi, în prezent în retragere, conduce de facto ţara, după ce l-a înlăturat de la putere, la 3 iulie 2013, pe Mohamed Morsi, singurul preşedinte ales democratic în Egipt. El-Sisi a devenit extrem de popular după ce a lansat o represiune implacabilă şi sângeroasă împotriva susţinătorilor lui Morsi, în special Fraţii Musulmani.

THAILANDA

Aprobarea regelui

Şeful juntei militare care tocmai a preluat puterea în Thailanda a primit, ieri, aprobarea Palatului pentru a prelua conducerea ţării, în cadrul unei ceremonii de la care regele Bhumibol, în vârstă de 86 de ani, a fost însă absent. ”Pentru a reinstaura pacea şi ordinea şi pentru unitatea ţării, regele l-a numit pe generalul Chan-O-Cha să administreze ţara începând de acum”, potrivit ordinului regal. Acesta a ameninţat însă cu intensificarea acţiunii împotriva manifestanţilor împotriva loviturii de stat, care au promis să iasă din nou în stradă.



12