Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 24 Ianuarie 2011 / 00:00 413 accesări

UNGARIA

Accident rutier

Un român de 43 de ani a murit, sâmbătă, după ce maşina pe care o conducea a ieşit de pe carosabil pe autostrada M5 din Ungaria şi a căzut într-un şanţ. Pasagerul său, un cetăţean român de 19 ani, a suferi răni grave în urma accidentului. Bărbatul aflat la volan probabil a adormit, ieşind de pe carosabil şi căzând într-un şanţ în apropiere de Kiskunfelegyhaza, în sudul Ungariei.

CIPRU

Români judecaţi

Doi români, soţ şi soţie, au fost duşi în faţa unei instanţe cipriote şi vor fi judecaţi pentru furtul a aproximativ 17.000 de euro de la angajatorul lor cipriot, după ce au dispărut, au fost daţi în urmărire şi, în final, prinşi şi extrădaţi la Nicosia. Cei doi au fost duşi vineri în faţa instanţei din Nicosia. Bărbatul a fost arestat pentru cinci zile, iar soţia sa a fost eliberată, în lipsa unor probe solide împotriva ei. Anchetatorii susţin că cei doi lucrau într-un mic magazin din Nicosia, în ture inverse. Pe 22 noiembrie anul trecut, proprietarul magazinului a deschis seiful pentru a lua banii încasaţi în weekend şi a-i depune la bancă. Banii erau păstraţi în 15 plicuri, însă, în acea zi, proprietarul a fost şocat să constate că în 14 dintre ele erau hârtii din ziare şi pliante în loc de bani. Cuplul de români a dispărut la scurtă vreme, aceştia fiind căutaţi de poliţişti.

Pe de altă parte, un român a fost condamnat la nouă ani de închisoare în Cipru, pentru că, într-un acces de furie, şi-a incendiat unul dintre colegii de cameră, pe care l-a acuzat că i-a transmis virusul HIV. Românul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost convins că unul dintre cei opt cu care împărţea casa i-a transmis virusul HIV, astfel că, într-un acces de furie, în timp ce victima dormea, agresorul l-a stropit cu diluant de vopsea şi şi-a aruncat apoi ţigara pe el. Buimăcită, victima s-a trezit în flăcări, a ieşit în fugă din casă şi, odată ajunsă în stradă, a început să se rostogolească pe asfalt, în încercarea de a stinge flăcările. Victima a fost dus la spitalul din Nicosia, cu arsuri de gradul doi, rămânând cu cicatrice pe gât, pe ureche şi pe alte părţi ale corpului.

SUA

Val de frig polar

Un val de frig polar s-a instalat începând de vineri în regiunea Midwest a SUA, înregistrându-se sub minus 40 de grade Celsius pe alocuri, potrivit datelor difuzate de serviciul american de meteorologie. Recordul de temperaturi scăzute a fost înregistrat în statul Minnesota, unde oraşul International Falls, foarte aproape de frontiera canadiană, şi care revendică titlul de „congelator al ţării”, a înregistrat vineri minus 43 de grade Celsius. Este vorba despre un record de frig pentru acest oraş după 1897 şi după începerea furnizării de date. Luna ianuarie este în mod obişnuit foarte friguroasă în regiunea americană Midwest, ce include opt state (Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Minnesota, Missouri, Ohio şi Wisconsin), dar temperaturile de la acest sfârşit de săptămână sunt ieşite din comun.

PAKISTAN

Grav accident rutier

Cel puţin 32 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte nouă au fost grav rănite în urma coliziunii, produse ieri între un autobuz de pasageri şi un camion ce transporta combustibil, în împrejurimile oraşului Nuriabad, în apropiere de Hyderabad, în sudul Pakistanului. Pompierii s-au deplasat la locul accidentului prea târziu, pasagerii din primele rânduri nereuşind să iasă din autobuzul în flăcări. S-au salvat, în principal, cei care aveau locurile mai din spate. Autobuzul, în care se aflau în jur de 50 de pasageri, mergea pe ruta Karachi -Sukkur. Pasagerii care au supravieţuit accidentului au povestit că şoferul era obosit şi conducea vehiculul cu viteză mare. Încălcarea regulilor de circulaţie şi lipsa standardelor normale de siguranţă sunt principalele cauze ale acestor tragedii în Pakistan. Conform statisticilor, 87% din accidentele de circulaţie din această ţară au drept cauze neglijenţa conducătorilor auto, excesul de viteză, supraîncărcarea vehiculelor şi depăşirile necorespunzătoare.

AFGANISTAN

Explozie

Un militar şi un agent de securitate civil polonezi au fost ucişi, sâmbătă, de explozia unei mine artizanale în provincia Ghazni, din estul Afganistanului. Alte două persoane au fost rănite de explozia acestei mine sub un vehicul blindat al armatei poloneze. Până în prezent, un număr de 23 de militari polonezi au fost ucişi de la începutul operaţiunilor în Afganistan. Forţele poloneze sunt prezente din martie 2002. Contingentul polonez mobilizat în Afganistan, în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate, numără 2.600 de militari.

BELGIA

Incendiu la cinema

Un pompier a murit ieri în timp ce încerca să stingă un incendiu care a izbucnit în apropierea cinematografului Imagix din Mons, cu puţin timp înainte de premiera unui film. Complexul cinematografic, cu 14 săli de proiecţie, a fost evacuat. Potrivit pompierilor, în cinematograf se aflau copii. Focul a izbucnit în jurul orei 8.00 într-o clădire din faţa cinematografului, unde se află o tavernă şi o discotecă. Cauza incendiului nu a fost stabilită încă, dar s-ar putea să fie vorba despre un incendiu voluntar. În momentul în care a izbucnit focul, circa 100 de candidate la concursul Top Models Belgium repetau într-o sală a complexului, nu departe de locul în care s-a declanşat incendiul. Pompierii au relatat că au reuşit cu greu să controleze focul, iar martori oculari au spus că flăcările atinseseră zece metri înălţime.

ESTONIA

Tiruri blocate

Sute de TIR-uri poloneze sunt blocate la punctele vamale de la graniţele Rusiei cu Estonia şi Belarus, după ce un acord bilateral de tranzit a expirat la mijlocul lunii ianuarie. Prelungirea acordului nu a mai fost semnată în condiţiile în care oficialii de la Varşovia şi Moscova nu au reuşit să se înţeleagă asupra unui nou acord de tranzit, care ar fi permis creşterea traficului TIR-urilor poloneze cu 50.000 de unităţi pe an. Rusia nu este de acord cu noii termeni ai documentului, invocând îngrijorări legate de propria sa industrie transportatoare. Creşterea permiselor de tranzit pentru polonezi ar aduce firmelor ruse de transport pierderi de 150 de milioane, susţin oficialii de la Moscova. În momentul în care vechiul acord a expirat, la 15 ianuarie, vameşii ruşi au continuat să permită trecerea camioanelor poloneze, dar aplicau o amendă de 50-60 de dolari pe vehicul. Touşi, de vineri după-amiaza traficul la frontieră a fost blocat definitiv pentru TIR-urile poloneze.

BULGARIA

Agenţi eliberaţi

Agenţii poliţiei de frontieră bulgare, care lucrau la podul peste Dunăre care leagă Bulgaria de România, reţinuţi joi sub suspiciunea că încasau ilegal bani de la străinii aflaţi în tranzit, au fost eliberaţi pe cauţiune. Cei 14 agenţi au fost eliberaţi în schimbul sumei de 3.000 de leva, circa 1.500 de euro, fiecare, iar Parchetul nu a cerut menţinerea lor în detenţie. Agenţii poliţiei de frontieră sunt suspectaţi că încasau ilegal bani de la străinii aflaţi în tranzit, în principal, de la cei provenind din afara UE. Agenţii le cereau bani străinilor, în special dolari, iar dacă li se ofereau bancnote de valori mari, dădeau chiar şi restul. Alţi agenţi acceptau doar euro, iar dacă străinii aveau alţi bani erau nevoiţi să îi schimbe în euro. Dacă străinii refuzau să ofere mită, agenţii poliţiei de frontieră percheziţionau vehiculele acestora şi confiscau ţigări, băuturi alcoolice şi alte bunuri.

BELGIA

Marşul ruşinii

Cel puţin 15.000 de belgieni au defilat, ieri, la Bruxelles, în cadrul unui inedit marş al ruşinii, menit să denunţe criza politică din ţară, privată de un Guvern veritabil de şapte luni şi jumătate, un record european. Aceasta este prima dată de la alegerile legislative din iunie 2010, care au condus la impasul politic actual, când cetăţenii îşi exprimă atât de zgomotos exasperarea, într-o ţară cu diviziuni puternice între flamanzi şi francofoni. Belgia era ieri în cea de-a 224-a zi fără un Guvern veritabil. Aceasta a bătut în ianuarie recordul din Europa în materie, deţinut din anul 1977 de Olanda (208 zile), şi se îndreaptă spre recordul mondial deţinut de Irak, care a avut nevoie de 289 de zile pentru a forma un Cabinet în 2009.

GERMANIA

Împotriva agriculturii industrializate

Câteva mii de persoane au manifestat, sâmbătă, la Berlin împotriva dezavantajelor unei agriculturi industriale, în contextul în care ţara este afectată de mai multe săptămâni de scandalul contaminării cu dioxină. Iniţial, manifestaţia urmărea să denunţe creşterea industrială a animalelor şi folosirea biotehnologiilor în agricultură, cu ocazia Salonului german de Agricultură, Grune Woche, organizat între 21-30 ianuarie, la Berlin. Germania se confruntă de la începutul lunii ianuarie cu un scandal legat de folosirea de grăsimilor industriale ca supliment în hrana puilor şi a porcilor, ce a dus la contaminarea cu dioxină a ouălelor şi cărnii. Nu se cunoaşte exact amploarea contaminării, dar China şi Coreea de Sud au suspendat importurile de ouă şi porci din Germania. Şi Rusia a interzis de vineri importurile de porci. Autorităţile germane au anunţat că mici cantităţi de carne de porc au fost vândute la începutul anului în Polonia şi Cehia.

JAPONIA

Păsări sacrificate

Autorităţile nipone din prefectura Miyazaki au anunţat că se vor sacrifica 66.000 de pui şi găini în contextul apariţiei unui focar al gripei aviare la o fermă de păsări din regiune. Periculosul virus a fost detectat la o fermă de pui din oraşul Shintomi, unde au fost descoperite circa 20 de păsări moarte. O inspecţie veterinară a scos la iveală faptul că păsările au murit din cauza contaminării cu gripa aviară. Imediat, autorităţile prefecturii au instituit carantină pe o rază de zece kilometri de ferma contaminată. Este al doilea focar de gripă aviară în prefectura Miyazaki în ultimele zile. Sâmbătă, acolo au fost sacrificate peste 10.000 de păsări la o fermă din capitala prefecturii.

IRLANDA

Demisie

Premierul irlandez Brian Cowen şi-a anunţat, sâmbătă, demisia din fruntea partidului Fianna Fail, dar a subliniat că intenţionează să rămână la conducerea guvernului până la alegerile din martie. Anunţul său, care a venit ca o surpriză, a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă la Dublin, la două zile după ce, într-o intervenţie în Camera Inferioară a Parlamentului irlandez, Brian Cowen şi-a făcut cunoscută intenţia de a dizolva Legislativul în scopul de organizării alegerilor legislative din 11 martie. Brian Cowen a fost nevoit să anunţe în noiembrie 2010 convocarea alegerilor anticipate, după o cerere în acest sens din partea ecologiştilor, membri-cheie ai coaliţiei aflate la guvernare. Ecologiştii voiau astfel să protesteze faţă de decizia sa de a face apel la ajutor străin pentru a pune ordine în finanţele publice ale ţării. Oficialii de la Dublin au încheiat în luna noiembrie un plan internaţional de salvare în valoare de 85 miliarde de dolari, în colaborare cu UE şi Fondul Monetar Internaţional. Această decizie a fost larg percepută drept „o umilinţă” de către populaţia irlandeză.

POLONIA

Reconstituire

Polonia intenţionează să folosească cel de-al doilea avion guvernamental Tu-154 pentru a reconstitui accidentul în care au murit preşedintele Lech Kaczynski şi alte 95 de persoane, în aprilie, la Smolensk, a anunţat un oficial al Comisiei poloneze de anchetă. Avionul Tu-154 care s-a prăbuşit la Smolensk, în vestul Rusiei, îi transporta pe preşedintele polonez şi alţi oficiali de rang înalt la o ceremonie în memoria ofiţerilor polonezi ucişi de poliţia secretă sovietică în 1940. După accidentul din aprilie, cel de-al 36-lea Regiment Special de Aviaţie al Forţelor Aeriene Poloneze, care transportă oficiali polonezi de rang înalt, mai dispune de un singur avion de acest tip. Securitatea va fi sporită în timpul experimentului, fără a oferi alte detalii. Postul de televiziune TVN24 a anunţat că experţii nu vor încerca să reconstruiască şi condiţiile meteorologice din timpul prăbuşirii.

THAILANDA

Manifestaţie antiguvernamentală

Mii de protestatari au manifestat, ieri, la Bangkok, la opt luni după atacul lansat de armată împotriva mişcării lor. Demonstranţii, îmbrăcaţi în roşu, purtau pancarte pe care scria „Statul mincinos!” sau fotografii ale eroului lor, fostul premier în exil Thaksin Shinawatra. Jatuporn Prompan, important lider al Cămăşilor Roşii, a asigurat că membrii acestei mişcări vor continua să manifesteze de două ori pe lună ca să ceară eliberarea liderilor lor închişi pentru terorism din primăvara trecută. La mitingul precedent, din data de 9 ianuarie, au participat circa 30.000 de persoane, cea mai importantă demonstraţie de forţă de la declanşarea crizei, al cărei bilanţ este de peste 90 de morţi şi 1.900 de răniţi. Circa 100.000 de Cămăşi roşii, care cereau demisia Guvernului, au ocupat anul trecut străzile capitalei, timp de două luni, în perioada martie-mai, dar au fost dispersaţi de forţele armatei. Autorităţile de la Bankok au avertizat, acum câteva zile, că mii de salariaţi erau ameninţaţi dacă această mişcare îşi va continua acţiunile în cartierul comercial şi turistic Ratchaprasong.

RUSIA

Anchetă guvernamentală

O comisie guvernamentală rusă a lansat o anchetă privind cauzele incendiului produs, sâmbătă, la un centru comercial din oraşul Ufa, care s-a soldat cu doi morţi şi cel puţin cinci răniţi. Incendiul s-a produs într-un moment în care restaurantele şi magazinele din centrul Europa erau pline. Flăcările s-au extins pe o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi şi a avariat grav clădirea cu cinci etaje. Cîteva zeci de persoane ar fi fost rănite în incendiu şi au fost spitalizate cu arsuri grave. Cauza incendiului nu a fost încă stabilită, însă serviciile ruse de urgenţă iau în considerare trei cauze posibile, precum un scurtcircuit, manipularea neglijentă a unei surse de foc şi încălcarea regulilor de siguranţă privind incendiile. Oficiali ai serviciilor locale de urgenţă afirmaseră anterior că incendiul ar fi putut fi provocat de lucrări de construcţie desfăşurate la etajul patru.



12