Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 15 August 2009 / 00:00 387 accesări

Alianţa Civică cere autorităţilor să facă public dosarul Revoluţiei

Alianţa Civică solicită autorităţilor din România să pună în aplicare deciziile CEDO şi să facă public dosarul Revoluţiei din 1989 şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de starea sănătăţii liderului Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Marieş, care se află în a 11-a zi de greva foamei. Alianţa îşi exprimă revolta că după aproape două decenii de la revoluţie, Marieş este nevoit să recurgă la un astfel de gest pentru a aminti autorităţilor că desecretizarea dosarului 97/P/1990 şi respectarea deciziei CEDO referitoare la accesul neîngrădit la dosarele Revoluţiei şi ale Mineriadei sînt obligaţii. Alianţa solicită autorităţilor să-şi facă neîntîrziat datoria, aşa cum statul european o impune, “ştiut fiind că apartenenţa la UE şi la valorile europene implică nu doar drepturi, ci şi obligaţii”.

Anastase: Dezbatere publică pe toate proiectele de legi ale educaţiei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, vineri, că, în cursul săptămînii viitoare, marţi şi miercuri, vor fi dezbătute public toate proiectele de lege din domeniul educaţiei: ale fostului ministru Adomniţei, ale Comisiei Miclea şi ale ministrului Andronescu: “Pornind de la diagnoza sistemului de educaţie, a problemelor cu care se confruntă, sperăm să avem o întîlnire constructivă şi să facă din formula pe care primul-ministru Boc îşi va asuma răspunderea o formulă agreată şi dezbătută cu toţi cei interesaţi”. Tema dezbaterii publice va fi “Reforma structurală a societăţii româneşti. Modernizarea României prin educaţie”. Anastase a precizat că a trimis invitaţii preşedintelui, primului ministru, liderilor partidelor care au semnat Pactul Naţional pentru Educaţie, precum şi reprezentanţilor sindicatelor, ai părinţilor, elevilor şi ai societăţii civile. Ea aminteşte că, în 10 august, Guvernul a anunţat că îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pentru o serie de legi, printre care şi cele ale educaţiei. De asemenea, ea menţionează că Pactul Naţional pentru Educaţie a fost semnat anul trecut de toate partidele politice parlamentare şi de 22 de organizaţii ale societăţii civile instituţionalizate. La rîndul său, Boc a declarat, vineri, că analizează “extrem de riguros” cele două propuneri de reformă în educaţie, Codul elaborat de ministrul Andronescu şi pachetul Comisiei prezidenţiale conduse de Mircea Miclea, şi că cele mai importante soluţii vor fi promovate prin asumarea răspunderii. Premierul a spus că va prezenta public concluziile analizei pe care o realizează împreună cu specialişti în domeniu, iar forma finală va fi cea pentru îşi va asuma răspunderea în Parlament.

Medierea de la Cotroceni s-a finalizat cu promisiunea unor… noi discuţii

La Cotroceni a avut loc, vineri, o nouă şedinţă de mediere dintre ministrul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), întrunire prezidată de şeful statului. La întîlnire au fost prezenţi: preşedintele CSM, Virgil Andreieş, vicepreşedintele CSM, Bogdan Licu, cîţiva membri CSM, precum şi ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Marian Predoiu, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Valentin Mocanu. Dacă la prima întîlnire de acest fel Băsescu nu a reuşit să descongestioneze situaţia, nici de data asta nu a reuşit să rezolve mare lucru. S-au luat în discuţie atît problema sporurilor salariale restante acordate prin hotărîri judecătoreşti, cît şi a celor prezente, iar Executivul a informat reprezentanţii CSM cu privire la situaţia actuală a resurselor bugetului de stat. Reprezentanţii Justiţiei din cadrul CSM au insistat asupra necesităţii plăţii acestor sporuri şi includerea lor în viitoarea grilă de salarizare unitară, iar Executivul nu au făcut decît să atragă atenţia că, în momentul de faţă, nu există resursele financiare necesare acestor solicitări. Preşedintele Băsescu a apreciat că problema sporurilor din justiţie trebuie închisă, întrucît există şi o radiografie făcută de Fondul Monetar Internaţional (FMI). El a mai spus că în privinţa celeilalte probleme respectiv finanţarea justiţiei, aceasta a fost închisă, neexistînd nicio problemă privind asigurarea funcţionării sistemului judiciar, rectificarea bugetară urmînd să reflecte acest lucru. Ca variantă de rezolvare a problemelor, participanţii la discuţii au stabilit că discuţiile pot continua în vederea pregătirii noii legi a salarizării din sectorul bugetar.



12