Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 18 Februarie 2009 / 00:00 539 accesări

Amendamente româneşti adoptate de Parlamentul European

Europarlamentarul PD-L Adrian Manole a depus la Comisia de Cultură şi Educaţie a Parlamentului European (PE) o serie de amendamente asupra raportului “Multilingvismul, un avantaj pentru Europa şi un angajament comun”. Deputatul european a cerut ca programele TV, în special cele pentru copii, să nu mai fie dublate, ci subtitrate. Comisia de Cultură şi Educaţie a PE a aprobat ieri amendamentele depuse de europarlamentarul PD-L, iar următoarea etapă este adoptarea raportului în plen. Celelalte amendamente depuse de Manole şi aprobate se referă la posibilitatea elevilor de a opta pentru studierea celei de a treia limbi străine începînd din liceu, crearea de oportunităţi pentru învăţarea limbilor străine şi pentru adulţi, precum şi existenţa la fiecare nivel de învăţămînt şi indiferent de regimul de mediu a profesorilor calificaţi, care să ştie şi o limbă străină şi să aibă cunoştinţe uzuale de folosire a calculatorului.

Valeriu Zgonea, numit secretar general adjunct al PSD

Deputatul PSD Valeriu Zgonea a fost numit, luni, de conducerea PSD, secretar general adjunct, el urmînd să asigure interimatul la secretariatul general al partidului, funcţie rămasă vacantă în urma demisiei lui Titus Corlăţean. Surse din PSD au declarat că preşedintele partidului, Mircea Geoană, i-a informat pe membrii Biroului Permanent Naţional, că interimatul secretariatului general va fi asigurat de Valeriu Zgonea. Zgonea a fost numit, oficial, secretar general adjunct, însă el va asigura interimatul funcţiei. Asupra acestei decizii anunţate de Geoană nu a existat un vot propriu-zis în BPN, în condiţiile în care niciunul dintre membrii prezenţi nu au formulat obiecţii.

Chelaru, nemulţumit de reducerea bugetului Senatului

Chestorul Senatului Ioan Chelaru consideră drept o inechitate reducerea bugetului instituţiei cu 10 milioane lei, aceeaşi sumă cu care a fost redus şi bugetul Camerei Deputaţilor, şi consideră că va fi “aproape imposibilă” desfăşurarea activităţii Senatului, în special pe investiţii. El şi-a exprimat speranţa ca, la o eventuală rectificare bugetară, această Cameră a Legislativului să primească fonduri suplimentare de la bugetul de stat. De asemenea, el a mai spus că, pentru reducerea cheltuielilor acestei Camere, membrii Biroului Permanent au respins o serie de memorandumuri interne prin care se solicita deplasarea externă a unor senatori la activităţi ale unor organisme internaţionale.

Senatorii jurişti au respins OU de amînare a unor drepturi salariale din justiţie

Senatorii din Comisia juridică au respins, ieri, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului care amîna, pînă la 31 martie, plata sumelor stabilite prin hotărîri judecătoreşti avînd ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, în favoarea personalului din sistemul justiţiei, devenite executorii. Ordonanţa 225-2008, semnată de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi premierul Emil Boc, a fost respinsă cu cinci voturi “împotrivă”, trei voturi “pentru” şi o abţinere, aparţinînd senatorului PD-L Iulian Urban. Majoritatea senatorilor au respins Ordonanţa argumentînd că ea este inutilă, în condiţiile în care bugetul de stat pentru 2009 va fi adoptat, în această săptămînă, în timp ce ordonanţa nu va fi la timp adoptată de Camera Deputaţilor.

Şereş afirmă că înlocuirea Lilianei Mincă de la Loterie e un gest politic

PC consideră că înlocuirea Lilianei Mincă de la conducerea Loteriei Române este un gest politic, care ţine de algoritmul politic şi nu are legătură cu competenţa profesională a acesteia. Secretarul general al PC, Codruţ Şereş, a declarat, ieri, că partidul nu este de acord cu demiterea Lilianei Mincă şi că este evident faptul că, potrivit algoritmului politic, după împărţirea posturilor, funcţia de preşedinte al Loteriei a revenit PD-L. “În mod normal, Liliana Mincă ar trebui să atace în justiţie această schimbare. Dar este opţiunea ei”, a adăugat el.

Eurodeputatul Chiriţă interpelează CE

Eurodeputatul PD-L Călin Cătălin Chiriţă a interpelat CE pe tema angajării mai multor români în instituţiile UE, el solicitînd Executivului european să îi prezinte o evidenţă a angajaţilor români şi a funcţiilor şi tipurilor de contracte ale acestora. Chiriţă a atras atenţia în interpelarea adresată CE că angajările în instituţiile UE se fac prin concurs EPSO, pe bază de competenţă, dar în acelaşi timp, România şi Bulgaria, fiind noi state membre, beneficiază de o perioadă de tranziţie de 5 ani (2007-2011) în care se pot organiza concursuri de angajare în instituţiile UE rezervate exclusiv cetăţenilor români şi bulgari. El a adăugat că, “dintre românii angajaţi în instituţiile UE, foarte puţini deţin funcţii importante, comparativ cu cetăţenii altor ţări”.

Guvernul va adopta astăzi actul normativ privind pensia minimă garantată

“Guvernul va adopta, în şedinţa de miercuri, actul normativ privind introducerea pensiei minime garantate”, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sîrbu, la întîlnirea cu membrii Organizaţiei de seniori din PSD. Ministrul a precizat că valoare pensiei minime garantate ar putea să mai fie majorată de-a lungul anilor. În cadrul întîlnirii, Sîrbu le-a mai spus pensionarilor din PSD că valoarea punctului de pensie va rămîne în acest an la 43,3% din salariul mediu brut, existînd posibilitatea majorării acestuia la 45% de la începutul anului viitor. El a mai spus că nu a uitat că Legea 250, prin care a fost stabilită majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut începînd cu 1 ianuarie 2009, a fost susţinută de PSD, dar le-a cerut acestora să fie “mai înţelegători decît în alţi ani”.

Miron Cozma va candida la Preşedinţie

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a declarat, ieri, că va candida la Preşedinţia României fie că îi va fi aprobată candidatura, fie că nu. În ceea ce priveşte demersurile pentru înfiinţarea propriului partid, care va fi unul al muncitorilor, Cozma a spus că are deja primii preşedinţi de filiale pe care vrea să-i formeze, nominalizîndu-l în acest sens pe viitorul lider al organizaţiei de la Gorj a formaţiunii politice, Constantin Creţan. “Nu se va regăsi în structurile partidului nimic din structurile comuniste ale lui Ceauşescu sau din structurile lui Iliescu, Constantinescu, Băsescu”, a afirmat el.

Ministrul Muncii speră ca CES să poată funcţiona normal de la 1 martie

“Problema Consiliului Economic şi Social (CES) va fi rezolvată după numirea secretarilor de stat în ministere, acest lucru urmînd să fie finalizat în cel mai scurt timp, astfel încît, de la 1 martie, CES ar putea începe să funcţioneze normal”, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Marian Sîrbu. El a precizat că problema de funcţionare a CES ar putea fi finalizată odată cu numirea secretarilor de stat în toate ministerele care vor avea reprezentanţi în Consiliu. Potrivit ministrului, finalizarea numirilor secretarilor de stat este o chestiune care va mai dura cîteva zile, astfel încît CES ar putea începe să funcţioneze normal foarte curînd.

Boc o numeşte din nou pe Irina Alexe la MAI

Premierul Emil Boc a revenit asupra deciziei prin care comisarul-şef Irina Alexe a fost revocată, la propunerea fostului ministru Gabriel Oprea, din funcţia de secretar general adjunct al Ministerului Administraţiei şi Internelor, aceasta urmînd să îşi reia postul pe care l-a eliberat în ianuarie. Ca urmare a acestei decizii, Petru Ţăgorean, desemnat în urmă cu o lună să îndeplinească atribuţiile Irinei Alexe ca secretar general adjunct la Ministerul Administraţiei şi Internelor, îşi pierde această calitate. Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a anunţat la Guvern, la 10 ianuarie, că a propus o serie de modificări în structura de conducere a instituţiei, printre care înlocuirea în funcţia de secretar-general adjunct a Irinei Alexe cu Petru Ţăgorean. Oprea a anunţat atunci şi înlocuirea celorlalţi secretari-generali adjuncţi ai MAI, respectiv Mircea Alexandru şi Cristian Constantin Roman.



12