Testele naţionale şi bacalaureatul, după noi reguli

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Testele naţionale şi bacalaureatul, după noi reguli

Social 04 Ianuarie 2007 / 00:00 676 accesări

Viitorii absolvenţi ai claselor terminale vor susţine testele naţionale şi bacalaureatul după noi reguli începînd de anul acesta, principalele modificări fiind publicarea variantelor de subiecte pe site-ul Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEdC), în 15 ianuarie. Mai mult, candidaţii vor avea posibilitatea să îşi vadă lucrarea, la cerere. Ministerul Educaţiei încearcă să evite astfel o repetare a haosului organizatoric apărut în 2006 la examenele naţionale. În ziua aferentă susţinerii fiecărei probe, va fi extrasă varianta pentru rezolvarea căreia va fi elaborat, în cursul aceleiaşi zile, baremul de corectare. În ceea ce priveşte contestaţiile şi evaluarea lucrărilor, după ce s-a constatat că 16% din acestea au fost supraevaluate, în vară, conducerea Ministerului Educaţiei a decis ca recorectarea lucrărilor contestate să se facă la nivelul judeţului de care aparţine centrul de examen. De asemenea, candidaţii vor avea posibilitatea să-şi vadă lucrarea, la cerere, după afişarea rezultatelor finale. În cazul în care sînt contestate lucrări care au obţinut note iniţiale cuprinse între 4,50 şi 4,99 sau o notă cel puţin egală cu 9,50, nota definitivă va fi cea obţinută în urma recorectării. După finalizarea corectării lucrărilor pentru fiecare disciplină în parte, acestea vor fi desigilate imediat pentru trecerea notelor în catalog, pentru a fi eliminată orice suspiciune.

În premieră, teze naţionale

În plus, în cele două metodologii a fost introdus un capitol distinct privind răspunderea disciplinară. Toate cadrele didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale vor semna cu Ministerul Educaţiei un contract în care vor fi precizate explicit drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi. Printre modificările majore ale metodologiilor de examen aplicabile începînd cu 2007, se mai numără şi revizuirea programelor şcolare pentru cele două examene şi implicit a bibliografiei necesare. Şi olimpicii vor avea motive de bucurie la testele naţionale de anul viitor. Va fi acordată nota maximă pentru toţi candidaţii care au obţinut premii la olimpiadele internaţionale la disciplinele la care aceştia susţin probe. Nu în ultimul rînd, din metodologia de examen au fost eliminate mai multe materii, la bacalaureat.

Introducerea tezelor naţionale este încă o modificare majoră a sistemului educaţional, în ciuda faptului că, în 2007, aceste teze nu vor influenţa modul de admitere în liceu. Notele obţinute la tezele cu subiect unic vor avea o pondere de 25% din media semestrială, durata tezei va fi de 50 de minute, iar evaluarea va fi făcută de profesori evaluatori, alţii decît cei ai şcolii unde s-a dat teza. Disciplinele la care se susţin teze sînt limba şi literatura română, matematică, limba şi literatura maternă pentru elevii aparţinînd minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Toate probele sînt scrise, din materia clasei a VII-a, semestrul al II-lea. Subiectele vor fi elaborate conform programei şcolare parcurse pînă la data desfăşurării tezei, în conformitate cu tematica stabilită de MEdC şi comunicată şcolilor. Accesul în clasa a IX-a în anii 2007 şi 2008 în cazul elevilor claselor a VII-a şi a VIII-a din anul şcolar 2006-2007 se va face tot pe baza testelor naţionale. Elevii de clasa a VII-a vor da teza cu subiect unic la matematică în data de 4 mai, la limba şi literatura maternă în data de 10 mai şi la limba şi literatura română în data de 17 mai, conform unui proiect al MEdC. Ministerul propune şi o perioadă specială pentru teze, pentru elevii „întîrziaţi”, de fapt un interval de timp prestabilit, în care urmează să susţină tezele elevii absenţi sau amînaţi de la sesiunea sau sesiunile anterioare.



12