Tirul cu rachetă dinspre Yemen asupra Riadului, „posibilă crimă de război“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Human Rights Watch

Tirul cu rachetă dinspre Yemen asupra Riadului, „posibilă crimă de război“

Externe 07 Noiembrie 2017 / 11:37 610 accesări

Tirul cu rachetă balistică asupra aeroportului internațional de la Riad al forțelor rebele yemenite susținute de Iran este o ''posibilă crimă de război'', a transmis marți organizația Human Rights Watch (HRW), citată de AFP. Sâmbătă seară, o rachetă lansată de rebeli dinspre Yemen a fost interceptată și distrusă în zona aeroportului internațional de la Riad.

Arabia Saudită a acuzat Iranul că le furnizează echipamente militare clandestine rebelilor houthi, iar coaliția pe care ea o conduce în Yemen a anunțat că va închide 'temporar' toate frontierele cu această țară în război. "Lansarea la întâmplare a unei rachete balistice spre un aeroport dedicat în principal zborurilor civile este o posibilă crimă de război", a precizat într-un comunicat Sarah Leah Whitson, directoare a HRW, organizație cu sediul la New York. Tirul cu rachetă a realimentat tensiunile dintre Arabia Saudită și Iran, rivali din Orientul Mijlociu, care au aruncat unul asupra celuilalt vina pentru situația actuală.

În războiul din Yemen se confruntă forțe guvernamentale, care au fost alungate în septembrie 2014 din capitala Sanaa, cu rebelii houthi, proveniți din rândul minorității zaidi (ramură a șiismului) și aliați ai susținătorilor fostului președinte Ali Abdallah Saleh.

Rebelii houthi sunt susținuți de Iran, care neagă totuși că îi ajută militar.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, conflictul din Yemen a făcut peste 8.650 de morți și circa 58.600 de răniți, dintre care numeroși civili, din martie 2015.

Războiul a provocat de asemenea "cea mai gravă criză umanitare din lume", conform ONU.12
Pagina a fost generata in 0.269 secunde