Trei copii nevăzători, salvați din izolare datorită unui laptop

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect social TELEGRAF - „Deschide ochii! Lângă tine e un suflet“ Daruri de Crăciun!

Trei copii nevăzători, salvați din izolare datorită unui laptop

Social 14 Decembrie 2017 / 13:52 3668 accesări

Haideți să renunțăm la indiferența față de oamenii pe lângă care trecem! Să deschidem ochii și inima la durerile oamenilor cu nevoi speciale. NU ne costă nimic să fim mai buni și mai prezenți!

Campania Telegraf de sensibilizare a publicului larg pentru a întinde o mână de ajutor persoanelor cu dizabilități culege primele roade. Trei copii nevăzători sunt mult mai fericiți acum, în prag de Crăciun. Ei au primit câte un laptop care să-i scoată din izolarea zilnică și asta datorită eforturilor depuse de o comunitate mică de programatori din Români, dar și a unor oameni cu suflet deschis faptelor bune. „Am reușit să instalez programele și sistemul de operare pe laptopurile trimise de voi pentru nevăzători la Liceul Pentru Deficienți de Vedere Buzău. Este vorba de 3 laptopuri în stare foarte bună de funcționare și cu accesorii (geantă, mouse, căști, alimentator, etc.). Am avut sprijinul minunatului colectiv de profesori, în special al doamnei director Leca Adriana, și al domnului profesor de informatică Alin Ionut Zevedei. Cele 3 laptopuri vor ajunge la 3 copii nevăzători. Știu că mai sunt prieteni care i-au scris Moșului să le aducă un laptop nou, și mi-au promis că îl vor dona pe cel actual. Probabil le vom primi și da copiilor după sărbători. Mulțumim atât celor care au făcut frumosul gest, celor care îl vor face și celor care au dat share contribuind la răspândirea informației!“, ne-a anunțat Cosmin Vatră, cel care a inițiat această campanie de sprijin a copiilor cu deficiențe de vedere.

Împreună pentru copii

Ideea campaniei „Donează un laptop pentru un nevăzător“ a pornit de la fizicianul Cosmin Vatră care face parte dintr-o comunitate de programatori din România, care a adaptat sistemul de operare Linux-Ubuntu nevoilor specifice ale nevăzătorilor și ambliopilor (persoane cu posibilităţi reduse de vedere) și a creat sistemul de operare VINUX. „Este un sistem care poate fi instalat și operat de către nevăzători și este gratuit. Programul le citește ceea ce apare pe ecran și îi asistă complet în utilizare. Firma Microsoft cere 1.100 $ pentru o licență a unui astfel de program, iar autoritățile noastre le joacă în strună. Însă, din fericire, există încă oameni care muncesc și pentru alții, nu doar pentru folosul lor“, a povestit în exclusivitate pentru Telegraf, Cosmin Vatra. Astfel, el îndeamnă pe toți cei care pot să se descotorosească de un laptop vechi (chiar și 10 ani vechime) și să-l doneze pentru „luminarea“ vieții acestor copii.

Așadar, dacă aveți un laptop vechi sau știți o firmă care se retehnologizează și nu are ce face cu sistemele vechi, îl puteți contacta, în privat, pe Cosmin Vatra (Facebook) sau să trimiteți un mesaj pe e-mailul redacției noastre (office@telegrafonline.ro) pentru a face fericiți și alți copii nevăzători. Adresa de expediere directă este Liceul pentru Deficienți de Vedere din Buzău, str. Horticolei nr. 54, Buzău, România, în atenția d-nei director Adriana Leca, telefon 0238 725 546.

Vă amintim că în țara noastră trăiesc peste 100.000 de nevăzători, dintre care aproximativ 3.200 sunt copii, aceste date fiind oferite de Direcția Generală pentru Protecția Persoanelor cu Handicap. Asociația Nevăzătorilor din România este o organizație nonguvernamentală, recunoscută de autoritățile publice române și de organizațiile internaționale ale nevăzătorilor, care are 37.000 de membri (persoane cu handicap vizual grav, accentuat și mediu) și 30 de filiale.12
Pagina a fost generata in 0.2091 secunde