Ucraina, în prag de război civil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
”Operaţiune antiteroristă” cu victime

Ucraina, în prag de război civil

Eveniment 14 Aprilie 2014 / 00:00 1549 accesări

Noi violenţe au loc în Ucraina, de această dată, ele fiind catalogate de autorităţile de la Kiev drept ”operaţiuni antiteroriste”. Cel puţin doi oameni au murit ieri, în urma confruntărilor dintre forţele speciale ucrainene şi militanţii pro-ruşi. Forţele guvernamentale au preluat controlul asupra oraşului Slaviansk, la 150 de kilometri de graniţa cu Rusia. Agenţia Itar Tass anunţă că şi la Harkov au avut loc proteste, iar zece oameni au fost răniţi.

”Operaţiunea antiteroristă”, după cum a catalogat-o puterea de la Kiev, a început ieri dimineaţă. Trupele speciale au luat cu asalt clădirile guvernamentale pe care puseseră stăpânire militanţii pro-ruşi înarmaţi. În urma schimburilor de focuri, cel puţin un luptător antitero şi un militant au fost ucişi. ”Operaţiunea antiteroristă lansată de forţele guvernamentale împotriva militanţilor pro-ruşi s-a soldat cu morţi şi răniţi de ambele părţi. Un agent al Serviciului ucrainean de Securitate (SBU) a fost omorât, iar alţi cinci membri ai forţelor de ordine au fost răniţi”, a precizat ministrul de Interne ucrainean, Arsen Avakov. Şi militanţii au recunoscut pierderea unui luptător şi rănirea altor doi. Înainte de asalt, ministrul ucrainean de Interne le-a cerut locuitorilor din Slaviansk să stea în case şi să-şi păstreze calmul, pentru a fi evitate pierderi de vieţi omeneşti. Mesajul a fost ignorat de sute de manifestanţi care, înarmaţi, au format baricade pe străzile din Slaviansk. Presa locală susţine că alte două oraşe din regiunea Doneţk se află sub controlul forţelor pro-ruse: Mariupol, port de la Marea Azov, şi Ienekiieve, din nordul regiunii. Conform agenţiei Itar Tass, la Harkov s-au produs ciocniri între manifestanţii pro-ruşi şi ucraineni, în urma cărora zece persoane au fost rănite. Grupuri pro-ruse au ocupat sediile unor instituţii din oraşele ucrainene Slaviansk, Doneţk, Harkiv şi Lugansk.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a ordonat, ieri, o operaţiune militară de amploare împotriva militanţilor pro-ruşi din estul Ucrainei, acuzând Rusia că poartă un război pe teritoriul ucrainean. ”S-a vărsat sânge în războiul pe care Rusia îl poartă pe teritoriul Ucrainei. Am ordonat lansarea unei operaţiuni de mare amploare în estul ţării”, a declarat preşedintele Ucrainei. Kievul a cerut forţelor pro-ruse să părăsească până în această dimineaţă clădirile administrative pe care le-au ocupat. Cei care se vor preda nu vor fi pedepsiţi, a mai spus Oleksandr Turcinov.

AVERTISMENTE Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat extrem de îngrijorat în legătură cu situaţia din estul Ucrainei, criticând Rusia, care se comportă ca un adversar, nu ca partener. ”Cer Rusiei să atenueze tensiunile şi să retragă trupele, inclusiv forţele speciale prezente în apropierea frontierei ucrainene. Orice nouă ingerinţă militară, sub orice pretext, va avea ca efect izolarea Rusiei pe plan internaţional”, a avertizat Rasmussen. Potrivit Russia Today, Rusia dezminte informațiile conform cărora ar avea trupe masate la frontiera cu Ucraina.

UE somează Kievul şi Moscova să evite escaladarea situaţiei în regiunile din estul Ucrainei. Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, s-a declarat ”foarte preocupată de acţiunile unor indivizi înarmaţi şi ale grupurilor separatiste în oraşe din estul Ucrainei”. Oficialul UE a îndemnat autorităţile ucrainene să continue atitudinea de reţinere în operaţiunile pentru restabilirea ordinii. Catherine Ashton şi-a exprimat speranţa că reuniunea programată pe 17 aprilie, la Geneva, între reprezentanţii UE, SUA, Ucrainei şi Rusiei va permite stabilizarea situaţiei.

”Atacurile grupurilor pro-ruse în oraşele din estul Ucrainei poartă semnele implicării Moscovei”, apreciază Samantha Power, ambasadorul american la ONU, ameninţând cu noi sancţiuni. Vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, se va deplasa în Ucraina, pe 22 aprilie, pentru a exprima susţinerea SUA şi a discuta măsuri de îmbunătăţire a securităţii energetice, în contextul crizei cu Rusia.



12