UDMR susține anticipatele. Dar cum?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Voința nu e suficientă“ UDMR susține anticipatele. Dar cum?
Politică 13 Ianuarie 2020 / 19:28 491 accesări 0 comentarii
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor

UDMR este de acord cu alegerile anticipate, o soluţie fiind ca premierul Orban să îşi depună mandatul astfel încât scrutinul parlamentar să aibă loc pe 24 mai, iar alegerile locale în 14 iunie. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că voinţa preşedintelui şi premierului sunt extrem de importante, dar nu suficiente pentru a declanşa alegeri anticipate. „Nu prea ştim ce au discutat premierul şi preşedintele, ştim doar că vor alegeri anticipate, dar cum vor să ajungă la anticipate nu cunoaştem. Un singur lucru putem spune, că voinţa preşedintelui şi premierului sunt extrem de importante, dar nu suficiente pentru a declanşa alegeri anticipate. Sunt chestiuni procedurale, chestiuni constituţionale care trebuie îndeplinite. Sunt două variante, ori depune premierul mandatul şi face primul pas către anticipate, ori declanşează o criză politică şi aşteaptă o moţiune de cenzură în urma căreia este demis Guvernul şi pot începe procedurile pentru anticipate. Dar asta nu înseamnă că vom ajunge la anticipate. Prima chestiune care trebuie rezolvată este să nu avem Guvern, ceea ce se poate realiza prin demisie sau moţiune de cenzură”, a spus Kelemen.

Acesta susţine că a mai argumentat necesitatea alegerilor anticipate în anumite condiţii, şi anume să nu fie împreună cu alegerile locale, astfel că se pot organiza anticipate înainte cu 3 săptămâni de locale, dar nu împreună, iar pe de altă parte, nu trebuie modificate regulile jocului în timpul jocului şi să rămână alegerea primarilor într-un singur tur. „Un alt argument este că am avea posibilitatea să facem o reformă administrativă, o reformă electorală, deoarece e nevoie de o gândire mai profundă, nu de grabă. Noul Parlament, noua majoritate, ar avea posibilitatea să facă o reformă administrativă care să intre în vigoare treptat sau din 2025 în întregime. Din 2012, după demiterea Guvernului Ungureanu prin moţiune de cenzură, suntem într-o criză guvernamentală permanentă, am avut în acest interval 9 guverne şi am depăşit demult tradiţia italiană”, a explicat liderul Uniunii.

„CUM AJUNGI LA ANTICIPATE“

Kelemen consideră că într-o instabilitate guvernamentală nu se poate proiecta nimic pe termen, scurt mediu sau lung. „Cum ajungi la anticipate, este o întrebare foarte serioasă. Din punctul meu de vedere, cea mai curajoasă, curată şi corectă soluţie este să vii în faţa oamenilor şi să spui că depui mandatul de prim-ministru pentru că vreau un Guvern stabil, o majoritate stabilă, nu se poate guverna un an cu ordonanţe de urgenţă şi asumări şi declanşăm alegeri anticipate. Pentru o astfel de abordare sunt convins că ar avea sprijinul populaţiei şi se poate creiona o majoritate politică. Dacă premierul Orban se bazează pe o criză politică declanşată şi pe o moţiune de cenzură s-ar putea să nu pice nici Guvernul, să nu fie nici anticipate, sau să cadă Guvernul dar să nu fie anticipate fiindcă dă înapoi mingea în terenul PSD”, a subliniat Kelemen.

Potrivit acestuia, în luna martie este deja târziu pentru depunerea mandatului de către premier, deoarece trebuie respectate anumite termene constituţionale.

Întrebat ce interes ar avea parlamentarii să renunţe la o jumătate de a de mandat, liderul UDMR a explicat că, dacă se merge pe varianta demisiei, e nevoie de discuţii în prealabil cu partidele care susţin anticipatele. „Dacă ne uităm în calendar, e clar că nu sunt prea multe soluţii, fiindcă nu cred că cineva se gândeşte să pună alegerile anticipate de Rusalii şi atunci ar putea avea avea loc scrutinul parlamentar pe 24 mai şi pe 14 iunie alegerile locale. Este o variantă fezabilă, iar mandatul premierului să fie depus când consideră, în februarie.”, a mai spus Kelemen.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1907 secunde