”UE riscă dezintegrarea, dacă nu răspunde colectiv la criza migraţiei”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
”UE riscă dezintegrarea, dacă nu răspunde colectiv la criza migraţiei”
Externe 29 Octombrie 2015 / 16:33 674 accesări 0 comentarii

”Uniunea Europeană riscă dezintegrarea, dacă nu răspunde la nivel colectiv şi cu instrumente comunitare la criza migratorie”, avertizează Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini. ”Dacă europenii se mulţumesc cu răspunsuri naţionale în faţa unui fenomen european, criza se va agrava, cu reacţii în lanţ ale opiniilor publice şi guvernelor naţionale, dacă nu ne dotăm cu instrumente pe măsură”, a afirmat Mogherini într-un interviu publicat joi de jurnalul ”Il Sole 24 Ore”.

Austria a anunţat că va adopta măsuri de securizare a frontierei sale cu Slovenia, care ar putea să includă construirea unui gard - ceea ce ar fi o premieră în spaţiul Schengen - pentru a controla fluxul de imigranţi care alimentează tensiunile între statele UE. În cadrul unei discuţii telefonice cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, cancelarul austriac, social-democratul Werner Faymann, a recunoscut totuşi că barierele nu îşi au locul în Europa, fară însă a preciza intenţiile Executivului de la Viena.

Între timp, 38 de persoane erau date în continuare dispărute joi, iar trei au murit, după ce o ambarcaţiune de lemn la bordul căreia se aflau s-a răsturnat miercuri, anunţă autorităţile de pe insula greacă Lesbos. Un elicopter al agenţiei europene pentru protecţia frontierelor externe Frontex s-a alăturat joi dimineaţa căutărilor pe care le efectuau vase aparţinând Pazei de Coastă în largul părţii de nord a insulei, la câteva ore după salvarea dramatică a 242 de persoane. Cel puţin 11 persoane - majoritatea copii - au murit în cinci incidente separate, miercuri, în estul Mării Egee, în timp ce mii de persoane continuă să se îndrepte către insulele greceşti, dinspre Turcia, în ambarcaţiuni fragile, în condiţii de furtună. Lesbos se află în prima linie a migraţiei în Grecia. Peste 300.000 de persoane au sosit pe insulă anul acesta, iar numărul sosirilor zilnice a urcat recent la o medie de 7.500. În scene dramatice, zeci de paramedici şi voluntari au participat miercuri la eforturile de ajutorare a supravieţuitorilor, învelindu-i în pături şi stabilind priorităţile în vederea transportului cu ambulanţa. În total, 18 copii au fost spitalizaţi, dintre care trei în stare gravă.

Citește și:

Austria controlează imigrația cu... bariere tehnice

A emigrat în Europa pentru o viață mai bună la vârsta de 105 ani

UE se teme de apariţia unei noi rute a migraţiei

Imigranții care ajung în Suedia refuză locuințele oferite

Dreptul la azil în Germania, mai greu de obținut

Corpurile a 40 de migranţi, aduse de valuri pe ţărmul Libiei

Taguri articol


Pagina a fost generata in 0.1318 secunde