UITE PREMIERELE anului 2018, la cel mai mare spital din Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UITE PREMIERELE anului 2018, la cel mai mare spital din Constanța!

Sănătate 04 Martie 2019 / 17:26 4512 accesări

Activitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța cunoaște o continuă dezvoltare, și pentru că unitatea sanitară a reușit să facă noi achiziții performante, absolut necesare pentru actul medical. În luna iunie a fost dat în folosință Angiograful primit în cadrul proiectului European “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri - DIPCDCI”. Tot atunci, medici ai Institutului Clinic Fundeni au efectuat prima chemoembolizare. În total, anul trecut, 7 pacienți au beneficiat de astfel de intervenții (2 sau 3 ședinte/ pacient), se arată într-o informare a SCJU.

Tot în cursul anului trecut, mai mulți pacienți aflați în stare critică au fost salvați de medici ai SCJU, prin aplicarea unui procedeu numit plasmafereză. Plasmafereza terapeutică se aplică în funcție de contextul bolii, fie singură, fie asociată terapiei clasice, având indicație de urgență sau de susținere / temporizare, permițând pacientului sau unui organ lezat sa depășească o situație critică. Prin procesul de epurare (curățire), plasmafereza devine o terapie utilă bolnavului ajutând medicul curant, ea putând fi folosită în asociere cu tratamentul clasic pe care îl poate potența, arată sursa citată. Plasmafereza este cea mai sigură metodă de detoxifiere a organismului neavând efectele secundare ale medicației chimice.

De asemenea, în 2018, la SCJU a fost efectuată prima reconstrucție de mandibulă cu țesuturi proprii liber transferate

O echipa mixtă de chirurgi OMF și plasticieni ai SCJU a realizat, în premieră, reconstrucția regiunii mandibulare la un pacient cu cancer al cavității orale.

Intervenția a durat mai bine de 10 ore și a presupus două etape. Mai întâi s-a efectuat excizia zonei afectate de cancer, adică jumătatea dreaptă a mandibulei, țesuturile moi ce formează planșeul bucal și ganglionii limfatici cervicali drepți. Această intervenție a fost realizată de echipa de chirurgi OMF formată din dr. Vlad Daniel și conf. dr. Adrian Creangă. După acest prim timp, a urmat timpul reconstructiv. O echipă de chirurgi plasticieni formată din dr. Anca Oprescu si dr. Altai Gelal, cărora li s-a alăturat dr. Căpățână Raluca, medic rezident chirurgie plastică la Spitalul Sf. Ioan București și dr. Șerbănică Răzvan, medic rezident chirurgie generală, au refăcut regiunea mandibulară. Intervenția a presupus recoltarea unui lambou compozit, osteo-musculo-cutanat de la nivelul gambei (alcătuit din fibula, flexorul lung al halucelului și o paletă cutanată, toate bazate pe artera peronieră și venele comitante) din care a fost modelată o nouă mandibulă dreaptă. Aceste țesuturi au fost transferate liber, folosind tehnici de microchirurgie, la nivelul feței, astfel încât la încheierea intervenției, anatomia zonei a fost complet refăcută. Un al doilea pacient, diagnosticat cu un cancer al limbii și planseului cavității orale, a beneficiat de un lambou liber transferat. Defectul rămas după îndepartarea leziunii a fost închis cu țesuturi recoltate de la nivelul antebrațului.

O echipă de medici din secția Ortopedie și Traumatologie Medicală a utilizat pentru prima dată, metoda inovativă de reparare biologică a defectelor de cartilaj articular. Noutatea în cazul acestei intervenții este că s-a folosit o matrice de colagen care duce la regenerarea cartilajului articular, în cazul defectelor bine delimitate, la pacienții cu vârste cuprinse între 18 și 55 ani. Astfel de intervenții s-au mai realizat în alte centre medicale din țară, dar niciodată la SCJU.

În decembrie 2018 a fost efectuată prima tromboliză la SCJU. Procedura medicală a fost realizată cu succes, la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral și care a fost adusă la spital în mai puțin de o oră de la producerea accidentului vascular. Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic și constă în injectarea unei substante trombolitice (denumită și fibrinolitică), capabilă să dizolve un cheag format pe vasul de sânge. Medicii neurologi ai SCJU au participat inițial la o simulare națională, desfășurată sub observația directă a mai multor specialiști veniți de la Spitalul Universitar din București. În cadrul simulării, au pus în aplicare protocolul național pentru efectuarea trombolizei. Din decembrie și până acum, peste 15 pacienți au beneficiat de tromboliză.12
Pagina a fost generata in 0.1403 secunde