ULTIM ANUNȚ despre tulpinile de virusuri gripale în România!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ULTIM ANUNȚ despre tulpinile de virusuri gripale în România!

Sănătate 24 Octombrie 2017 / 17:31 632 accesări

Până în prezent, în România, nu s-au izolat tulpini de virusuri gripale, susține președintele Societății Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. Profesorul spune că perioada optimă de administrare a vaccinului antigripal este cuprinsă în intervalul octombrie - decembrie. ”Vaccinarea antigripală previne mai ales la persoanele cu comorbidități, complicații grave, care le pot pune viața în pericol, și de asemenea se adresează unor categorii cum ar fi personalul medical, care nu numai că trebuie protejat împotriva gripei, ci trebuie protejat pentru că ar putea transmite pacienților. Vaccinarea antigripală are o perioadă optimă de administrare - intervalul octombrie - decembrie, însă acest lucru trebuie să țină cont și de circulația virusurilor gripale în Europa și în țara noastră. Până în momentul de față, nu s-au izolat tulpini de virusuri gripale în România, iar în momentul în care vor începe să se izoleze tulpini de virus gripal în țara noastră de la pacienți, practic putem discuta despre debutul sezonului epidemic gripal. Durează circa două săptămâni până când imunitatea se instalează la nivele convenabile. Trebuie să începem cât mai curând, sper ca, la începutul lunii noiembrie, vaccinarea antigripală să debuteze”, a afirmat prof. dr. Rafila. Evident, un rol foarte important îl constituie și modul de viață sănătos. ”Un lucru pe care eu l-am subliniat și pe care o să-l repet este că vom avea acces la resurse suficiente când vom schimba filosofia sistemului de sănătate din România și ne vom preocupa în mod evident de medicina omului sănătos, adică de păstrarea stării de sănătate cât mai mult timp, să dezvoltăm prevenția, să dezvoltăm stilul de viață sănătos, încât perioada în care persoana este bolnavă și are nevoie să beneficieze de servicii de sănătate și de acces la medicamente să nu fie împovărătoare pentru sistemul de sănătate. Acest tip de abordare al OMS pe de o parte, dar și al UE și Comisiei Europene este singura cale prin care putem într-adevăr să asigurăm sustenabilitatea sistemului de sănătate”, a spus prof. dr. Rafila.

Directorii de direcții de sănătate publică județeană au trimis ministerului de resort dozele necesare. ”Am trimis Ministerului Sănătății necesarul de doze de vaccin antigripal, respectiv 155.000 de doze. Încă nu am primit nicio informație”, a declarat, pentru ”Telegraf”, directorul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Constantin Dina.

SFATURI Medicii atrag atenția că ”prevenirea infecţiilor respiratorii şi a îmbolnăvirilor în general nu se face într-o zi sau într-o săptămână. Prevenirea îmbolnăvirilor este un proces care ar trebui să devină un stil de viaţă”, explică purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Loti Popescu, citată într-un comunicat al instituției. Infecţiile respiratorii (cu transmitere respiratorie, aeriană) sunt mai frecvente în sezonul rece, la variaţiile frecvente şi bruşte de temperatură, ca urmare a conjugării cu factori favorizanți. Grupele de vârstă mai vulnerabile sunt grupele extreme (copiii şi vârstnicii), fără să însemne că grupele de vârstă intermediară sunt excluse.

CE E DE FĂCUT? Medicii recomandă: purtaţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate sezonului, acoperiţi bine capul, mâinile, picioarele şi zona gâtului; beţi ceaiuri călduţe din plante; introduceţi în alimentaţie produsele stupului, cu mențiunea că mierea este interzisă la copiii între 0-1 an; faceţi mişcare adecvată vârstei, antrenamentului şi stării dvs. de sănătate; îmbogăţiţi-vă alimentaţia cu legume crude şi fructe (5 porţii/zi); vaccinaţi-vă după control la medicul de familie (vaccinarea se face înainte că boală să apară); dacă v-aţi îmbolnăvit, izolarea este cea mai bună soluţie, alături de tratamentul prescris de medicul de familie (dacă nu sunt complicaţii: repaus, evitarea contactelor - pentru a preveni răspândirea bolii, ceaiuri călduţe, simptomatice); prin respectarea izolării, evitaţi răspândirea bolii.

Taguri articol


12