Ultimul discurs al Papei Benedict al XVI-lea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În faţa a mii de credincioşi

Ultimul discurs al Papei Benedict al XVI-lea

Eveniment 28 Februarie 2013 / 00:00 574 accesări

ÎMPOTRIVA CURENTULUI Suveranul Pontif şi-a încheiat audienţa publică de ieri, ultimul act public la Vatican în calitate de Papă- şi a părăsit Piaţa Sf.Petru, înconjurat cu ample ovaţii de cei peste 150.000 de credincioşi şi pelerini prezenţi. Ca şi la sosire şi pe parcursul întregii audienţe, care a durat o oră şi jumătate, nu au lipsit dovezile de sprijin faţă de Papa Benedict al XVI-lea, care joi, la ora 20.00, va renunţa la Pontificat în urma deciziei proprii. La sfârşitul audienţei nu a mai avut loc tradiţionalul baciamano, moment în care unele persoane au privilegiul de a săruta inelul Papei şi de a schimba câteva cuvinte cu acesta, deoarece toată lumea şi-ar fi dorit să-şi ia rămas bun şi ceremonia risca să nu se mai termine prea curând. La audienţă au asistat unele personalităţi politice, între care preşedintele Slovaciei, Ivan Gasparovic, pe care Papa le-a salutat în privat. 50.000 de bilete au fost rezervate pentru participarea la audienţă, fără a pune la socoteală zecile de mii de persoane care s-au aflat în exterior, fără bilete, în piaţă şi pe Via della Conciliazione, bulevardul ce duce la Vatican.

Papa Benedict al XVI-lea a susţinut şi ultimul discurs adresat credincioşilor în Piaţa San Pietro. Suveranul Pontif a declarat că este împăcat cu decizia pe care a luat-o, chiar dacă recunoaşte noutatea şi profunzimea acesteia. Apoi, a făcut referire nu doar la bucuriile pe care le-a avut ca lider al credincioşilor, ci şi la provocările întâmpinate, evocând „momentele în care apele au fost agitate şi mergeam împotriva curentului”. „Am ştiut întotdeauna că Dumnezeu nu va lăsa Biserica să se scufunde”, a conchis Papa. Înaltul Părinte, în vârstă de 85 de ani, a postat şi un nou mesaj pe contul său de Twitter, poate ultimul din pontificatul său, în care i-a îndemnat pe adepţi să simtă bucuria pentru că sunt credincioşi.

SOARTA ÎNSEMNELOR PAPALE Astăzi, după ce îi va saluta pe cardinali, Joseph Ratzinger va părăsi Vaticanul, fără ceremonie, pentru a se retrage în rugăciune şi studiu, cu titlul de Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papă Emerit, la reşedinţa de vară din Castel Gandolfo. Ultimul act public va fi salutul adresat credincioşilor din dioceza Albano din balconul palatului din Castel Gandolfo, prevăzut în cursul serii.

Este incertă şi data la care va trebui să fie distrus inelul său pontifical. În tradiţia Bisericii Catolice, inelul pe care Papa îl poartă la mâna dreaptă este distrus, sau „terminat”, în limbajul Sfântului Scaun, imediat după moartea unui Suveran Pontif. De data aceasta, situaţia este inedită. Inelul Pescarului face oficial parte din însemnele unui Suveran Pontif, cu care este identificat, de Biserica Romano-Catolică, cu succesorul Sfântului Petru, a cărui meserie era aceea de pescar. Inelul este fabricat în aur masiv, pentru fiecare nou Pontif şi conţine, în relief, o imagine a Sfântului Petru care pescuieşte dintr-o barcă. Ca o excepţie, inelul Papei Ioan Paul al II-lea nu a fost distrus, ci a fost donat arhiepiscopului de Cracovia, care, la rândul său, l-a donat unei biserici din Wadowice, oraşul natal al fostului Papă. Valoarea inelului este inestimabilă, iar, dacă nu ar fi distrus şi ar fi vândut, ar putea salva de la foamete întreaga populaţie a Africii, sunt de părere specialiştii.

Taguri articol


12