Un avion rusesc a lovit o dronă americană în apele internaţionale din Marea Neagră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un avion rusesc a lovit o dronă americană în apele internaţionale din Marea Neagră

Eveniment 14 Martie 2023 / 20:45 1346 accesări
MQ-9 Reaper

MQ-9 Reaper

Un incident implicând o dronă de tip Reaper de fabricaţie americană a avut loc în spaţiul internaţional din Marea Neagră.

Comunicatul Forțelor Aeriene Americane:

“Două avioane rusești Su-27 au efectuat o interceptare nesigură și neprofesională a unei aeronave MQ-9 fără pilot de recunoaștere a forțelor aeriene americane, care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

La aproximativ 7:03 AM (ora 8 dimineața, ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând comandamentul american să ia decizia doboarârii dronei MQ-9 în apele internaționale.

De câteva ori înainte de coliziune, Suhoiurile Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic, și neprofesionistă. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist.

“Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul forțelor aeriene americane James B. Hecker, comandantul U.S. Air Forces Europe. “De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave. Vom continua să operăm în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesional și în siguranță”, a adăugat Hecker.

Acest incident urmează un tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși în timp ce interacționează cu aeronavele americane și aliate peste spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la calcule greșite și la o escaladare neintenționată.

Forțele Aeriene ale SUA în Europa – Forțele Aeriene Africa zboară în mod obișnuit avioane în întreaga Europă deasupra teritoriului suveran și în spațiul aerian internațional, în coordonare cu legile naționale și internaționale aplicabile. Pentru a consolida apărarea și securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele aliate, partenere și naționale ale SUA.”

Potrivit siteului Flight Radar, la această ora (19.00) o aeronavă americană de recunoaștere P-8 Poseidon patrulează litoralul românesc al Mării Negre.Ştiri recomandate

12