Un nou dosar pe numele lui Ponta, premierul rezistă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tripleta IOHANNIS - DNA - PNL, în acțiune

Un nou dosar pe numele lui Ponta, premierul rezistă

Politică 19 Septembrie 2015 / 12:12 412 accesări

În urmă cu trei luni, premierul Victor Ponta declara de pe scările Direcției Naționale Anticorupție (DNA) că acțiunea procurorilor împotriva sa este în strânsă legătură cu noua tripletă politică: IOHANNIS - DNA - PNL, iar acuzarea sa are ca scop schimbarea majorităţii politice. Vorbele premierului par să se lege, în condițiile în care lucrurile în cazul lui Ponta au escaladat, iar încercarea noii triplete de a-l scoate din schemă pe premier capătă noi dimensiuni. Asta după ce, în urmă cu două zile, DNA l-a trimis pe Ponta în judecată pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor în dosarul ”Turceni - Rovinari”. În realitate, aceste 17 capete de acuzare reprezintă 17 facturi pe care Ponta le-a emis în calitate de avocat, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova, pentru a reprezenta interesele complexelor energetice Rovinari și Turceni. Culmea este că așa-zisele fapte de care s-ar face vinovat premierul au avut loc în 2008, adică în urmă cu șapte ani. La fel de interesant este și faptul că acest dosar al lui Ponta a ieșit la lumină la DNA abia în preajma campaniei prezidențiale din 2014 și a explodat după ce Klaus Iohannis a ajuns președinte.

ACȚIUNEA DNA, PARTEA A DOUA În paralel cu mersul anchetei în dosarul lui Ponta, liberalii, în frunte cu Iohannis, au încercat pe toate căile să-l schimbe pe premier și să-și „ia țara înapoi”. După ce mai întâi au eșuat în Parlament la moțiunea de cenzură, cei de la PNL și Iohannis au pus presiune pe Ponta, cerându-i să-și dea demisia ca urmare a faptului că premierul a fost trimis în judecată. Cum nici așa se pare că nu merge, presiunea asupra lui Ponta s-a mutat de la PNL din nou la DNA, care i-a deschis șefului Guvernului, vineri, un nou dosar. Este o cauză disjunsă din ”Turceni - Rovinari”. De această dată, procurorii îl acuză pe Ponta de conflict de interese, deoarece interpretează că, în 2012, l-a numit pe Șova în postura de ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructură drept mulțumire pentru contractele încheiate cu casa de avocatură a acestuia.

SUSȚINERE Faptul că premierul Ponta este acuzat de anumite infracțiuni petrecute în urmă cu șapte - opt ani demonstrează că activitatea acestuia ca premier a fost fără pată. Aprecierea vine chiar din partea colegilor de partid, în frunte cu preşedintele Liviu Dragnea, care a declarat, vineri, că PSD susţine rămânerea la guvernare şi că, personal, îl sprijină pe Victor Ponta. Dragnea a adăugat că, după părerea sa, şi partidul îl va susţine pe premier. Cert este că soarta lui Ponta și a Guvernului condus de el va fi decisă la Congresul din 11 octombrie, când premierul va veni să-i întrebe pe colegii de partid: ”rămânem sau nu la guvernare?”. În cazul în care social democrații merg în continuare pe mâna lui Ponta, este important ca susținerea să fie reală și nu bazată pe teama că, în cazul în care Ponta nu va mai conduce Guvernul, Iohannis nu mai pune premier de la PSD.

Premierul, reclamat și la CSM

Un nou tip de presiune la adresa premierului a venit tot vineri și tot dinspre DNA, care a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă afirmaţiile făcute în mediul online de Victor Ponta, cu privire la decizia trimiterii sale în judecată în dosarul "Turceni - Rovinari", sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său. Victor Ponta a scris, pe pagina sa de Facebook, că "(…) singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situații neadevărate din urmă cu 10 ani!". În replică, DNA consideră că ”afirmaţiile denigratoare făcute de primul-ministru afectează atât reputația profesională a procurorului care a instrumentat cauza, cât și a procurorilor abilitați să se pronunțe cu privire la legalitatea și temeinicia soluției dispuse în dosarul respectiv - trimitere în judecată”.

Taguri articol


12