Un secretar de stat al landului Berlin, demis pentru legături cu Stasi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un secretar de stat al landului Berlin, demis pentru legături cu Stasi

15 Ianuarie 2017 / 08:35 377 accesări
Andrej Holm

Andrej Holm

Primarul Berlinului a anunțat sâmbătă demiterea unui secretar de stat al landului din cauza trecutului său în rândurile Stasi, fosta poliție politică a Germaniei comuniste, după o lună de controverse pe această temă în întreaga țară, transmite AFP.

Secretarul de stat pentru locuințe al capitalei germane, Andrej Holm, a arătat "prin declarațiile și interviurile" cu privire la trecutul său "că nu este suficient de capabil să se examineze singur și să tragă învățăminte", a subliniat șeful guvernului din landul Berlin, Michael Müller, într-un comunicat.

"În special la Berlin, care a fost prin excelență un oraș al diviziunii, nu trebuie să existe îndoieli legate de acțiunile vizând depășirea trecutului", a adăugat primarul social-democrat, reales anul trecut în fruntea guvernului regional al capitalei Germaniei, Berlinul având statutul de oraș-stat în sistemul federal german.

Persoana în cauză este un apropiat al partidului stângii radicale germane, Die Linke, urmaș al partidului comunist est-german și care a obținut rezultate importante la Berlin și pe întreg teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG).

Amploarea legăturilor sale cu Stasi a fost dezvăluită de un jurnal local din Berlin la jumătatea lunii decembrie după ce abia fusese numit în funcție. În vârstă de 45 de ani, Andrej Holm, a recunoscut și și-a asumat acest trecut.

Fiu al unui ofițer din poliția secretă a RDG, el s-a arătat dispus să intre în rândurile acesteia de la vârsta de 14 ani, înainte de a deveni la 18 ani elev-ofițer în școala Stasi, apoi să lucreze pentru aceasta mai ales în perioada care a precedat căderea Zidului Berlinului, la sfârșitul lui 1989.

Individul și-a prezentat scuze în ultimele săptămâni, fără să poată stinge polemica, pentru că a apărut, de asemenea, că acest sociolog, specialist al fenomenului de "gentrificare urbană", nu a dezvăluit amploarea colaborării sale cu Stasi când a fost angajat, în 2005, la Universitatea Humboldt din Berlin. O anchetă a fost deschisă pentru elucidarea acestui subiect.

El a mai fost criticat pentru că a militat, în anii 2000, în mediile stângii extremiste din Berlin, în special printre membrii Squat. La acea dată, Andrej Holm a făcut obiectul unor puneri sub acuzare, fiind suspectat de "apartenență la o organizație teroristă", înainte ca acuzațiile să fie abandonate.

Numele său se adaugă astfel pe o listă lungă de personalități publice sau responsabili politici care au fost nevoiți să demisioneze de la reunificarea Germaniei în 1990 din cauza legăturilor cu Stasi.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.3218 secunde