Vaticanul, la răscruce de drumuri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vaticanul, la răscruce de drumuri

Monden 26 Februarie 2013 / 00:00 413 accesări

Retragerea Papei Benedict al XVl-lea, anunţată spre surprinderea generală pe 11 februarie, devine efectivă joi, pe 28 februarie, la ora 20.00 şi aruncă Biserica Romano-Catolică în incertitudine până la alegerea unui succesor al Suveranului Pontif în luna martie. Este o retragere istorică, care oferă Bisericii catolice oportunitatea să se reformeze în profunzime, pentru a ieşi din spirala scandalurilor care o macină şi a pune capăt unei crize a vocaţiilor, fiind tot mai puţini cei care aleg să-şi dedice viaţa Domnului. Această săptămână este una dintre cele mai importante momente din istoria Vaticanului.

Sfântul Scaun a publicat, ieri, un decret semnat de Papa Benedict al XVI-lea, de modificare a regulamentului canonic pentru alegerea succesorului. Acest text va deschide posibilitatea pentru cardinali să avanseze convocarea conclavului, în cazul în care se va contura o majoritate, vineri, 1 martie. În prima zi în care scaunul apostolic este vacant, cardinalii prezenţi la Roma se vor reuni în congregaţie generală. Prima lor activitate va fi votarea datei de intrare în conclav. Fără modificarea făcută de Papă în acest decret, ar trebui să aştepte între 15 şi 20 de zile, din momentul în care scaunul devine vacant. Dreptul reduce această perioadă la zece zile, de exemplu, dar ei trebuie să voteze cu majoritate simplă pentru a decide. Acest lucru indică faptul că nu se va şti până vineri data de începere a conclavului, cu alte cuvinte intrarea celor 116 cardinali electori, în prezent în vârstă de sub 80 de ani, în Capela Sixtină, unde vor fi închişi sub cheie pentru a-l alege pe succesorul lui Benedict al XVI-lea.

SCHIMBĂRI LA VREMURI NOI Unii cardinali, îndeosebi italieni, sunt pentru o accelerare a procesului, deoarece acest lucru va permite ca noul Papă să fie ales înainte de Săptămâna Patimilor, ultima din luna martie, în acest an. Alţii, printre care şi cardinalul Andre Vingt-Trois, dar nu singurul, consideră că ceea ce contează este, dimpotrivă, să dispună de timpul necesar pentru a reflecta, deoarece miza merită acest lucru. Pentru că, mai mult decât profilul noului Papă, hotărâtoare va fi capacitatea lui de a scoate Biserica din seria scandalurilor care au copleşit-o. Vaticanul se confruntă cu un scandal de proporţii. Pedofilie în SUA şi Europa; opacitate totală a Băncii Vaticanului şi cele 44.000 de conturi secrete care au făcut-o să fie inclusă pe lista neagră a paradisurilor fiscale; intrigi pe culoarele curiei romane, Guvernul Vaticanului, cazuri de dare de mită unor firme italiene, şantaje orchestrate de un lobby gay împotriva unor prelaţi ai curiei şi lista continuă. Cel mai nou scandal îl implică pe şeful Bisericii Romano-Catolice din Scoţia, monseniorul Keith O\'Brien, de 74 de ani, care trebuia să participe la conclavul pentru alegerea Papei, care a fost prins în urmă de trecutul său, fiind acuzat de acte nepotrivite de natură sexuală, în urmă cu 33 de ani. Acesta a demisionat însă.

Vin însă şi semne de simpatie pentru Biserică. Antrenorul echipei Manchester City, Roberto Mancini, i-a dedicat victoria de duminică din meciul cu Chelsea Londra, scor 2-0, Papei Benedict al XVI-lea „Pentru noi, catolicii, această duminică este ultima cu Papa Benedict al XVI-a şi îi dedicăm lui această victorie. De asemenea, îi mulţumim pentru tot ce a făcut în cei opt ani de pontificat”, a declarat Roberto Mancini.



12