Vești excelente pentru medici și asistenți! Ce lefuri vor avea...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Creşteri treptate

Vești excelente pentru medici și asistenți! Ce lefuri vor avea...

Eveniment 20 Iulie 2015 / 00:00 55815 accesări

Personalul medical din România a fost ani buni neglijat. Lefurile angajaților în halate albe, fie medic la început de drum, fie asistent medical, au fost de-a dreptul jignitoare, de 10 chiar 20 de ori mai mici decât ale colegilor din alte țări - de parcă munca lor era alta. Puțini politicieni s-au gândit să facă ceva pentru a pune stop bătăii de joc din sistemul sanitar. Banii cu care trebuia să trăiască, nu cu mult timp în urmă, dar și să se specializeze un rezident nu ajungeau nici măcar pentru cheltuielile de întreținere. Aproape nimeni nu a dat doi bani pe asta, motiv pentru care, încet-încet, tinerii și-au luat tălpășița din țara natală. Statul român n-a făcut altceva decât să le dea un șut puternic multor medici, fapt care a dus la golirea spitalelor, punând astfel viața bolnavilor în pericol. La rotunjirea veniturilor medicilor a contribuit bursa de circa 150 de euro acordată la inițiativa premierului Victor Ponta. Abia așa lefurile lor au mai crescut un pic, însă departe de a fi la nivelul salariilor medicilor care fac același lucru din alte țări. O veste excelentă o aduce ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Potrivit demnitarului, salariile lor vor crește odată cu intrarea în vigoare a noii grile de salarizare a bugetarilor. El apreciază că vor fi triplări până la sfârşitul lui 2016. Bănicioiu a confirmat cifrele din grila de salarizare pentru medici şi asistenţi prezentată în exclusivitate la emisiunea ”Exces de putere” de la Antena 3. Vă prezentăm care vor fi creșterile salariale la limita maximă.

VIITOARELE LEFURI Astfel, dacă până acum un medic rezident de anul I avea un salariu de bază la limita maximă de 1.401 lei, după noua lege, acesta va ajunge la 3.671 de lei. În cazul unui medic specialist, salariul de bază crește de la 2.498 la 4.563 de lei. Și medicii primari vor avea creșteri salariale. Astfel, salariul de bază va crește de la 3.243 de lei la 7.018 de lei. Medicul primar din anatomie patologică și medicină legală va fi cel mai câștigat. Îi vor intra în buzunar nu mai puțin de 14.195 de lei, față de 6.606 lei cât avea până acum. Și farmaciștii vor avea salarii mai mari decât până acum, mai exact de la 1.453 de lei la 3.671 de lei. Asistenților medicali li se promit, de asemenea, salarii mai mari, potrivit legislației. Astfel, dacă un asistent medical debutant avea un venit de bază la limita maximă de 865 de lei, el va avea 1.671 de lei. Un asistent medical principal va câștiga 2.826 de lei, față de 1.645 de lei până acum.

ÎNDOIELI Promisiunile demnitarului par ireale, iar reacțiile nu au întârziat să apară la Constanța. Nimeni nu crede că, de exemplu, un rezident în anul I va beneficia, practic, de o triplare a salariului. ”Nu cred așa ceva. Probabil că pe ministru nu îl doare gura să zică, să ne facă speranțe. În România aproape că nimeni mai crede nimic, nu mai crede pe nimeni. Cred că oamenii politici ne-au făcut să gândim așa. Se minte ca în codru”, a spus un medic rezident în anul III, angajat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Un altul, tot în anul III, are totuși o mică speranță, luând în calcul promisiunea care s-a și adeverit a premierului Ponta, și anume bursa ce le este acordată lunar. Nici asistenților medicali nu le vină să creadă că vor avea salarii cu mult mai mari. ”Să ne bucurăm? Încă nu știm. Cred că mai bine așteptăm momentul”, a spus o asistentă medicală debutantă, salariată tot în cadrul celui mai mare spital din județ.

SUSTENABILITATE Demnitarul a precizat, în cadrul emisiunii ”Exces de putere” de la Antena 3, că ”acesta este draftul pe care se discută alături de reprezentații sindicatelor din Sănătate. ”Este proiectul până la finalul guvernării PSD, este o creștere care se va face treptat. Până la finalul acestui an sper să atingem țintele pe care ni le-am propus în discuțiile cu sindicatele din Sănătate, undeva la 10%, urmând ca celelalte creșteri să fie în două-trei trepte, anul viitor”, a declarat ministrul. De unde sunt banii? ”Vrem să stimulăm și calitatea, dar și eficiența personalului medical, este viziunea noastră, dar este și sustenabilă”, a spus demnitarul. El a explicat că introducerea cardului național de sănătate a adus o economie importantă, și este doar impactul primei luni. ”Acești bani rămân la Sănătate. Avem un premier care este foarte orientat pentru a ajuta sistemul sanitar. Anul viitor, pentru ca grila prezentată să devină realitate, este nevoie de peste 1,2 miliarde lei”, precizează ministrul. Economiilor din Sănătate li se adaugă, potrivit lui Bănicioiu, și creșterea economică ce se va menține.

Taguri articol


12