Vești bune pentru angajații din instituţiile publice de cultură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vești bune pentru angajații din instituţiile publice de cultură

Cultură 01 Septembrie 2016 / 15:13 883 accesări

Guvernul a modificat și completat, pe 31 august, prin Ordonanţă de Urgenţă, două acte normative menite să înlăture blocajele instituţionale şi interpretările neunitare, uneori chiar contradictorii, la nivelul instituţiilor publice de cultură.

În acest mod s-au modificat și completat Ordonanţa Guvernului (O.G.) nr. 51 din 11 august 1998, privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, şi O.G. nr. 21 din 31 ianuarie 2007, privind instituţiile de spectacole şi concerte, precum şi desfăşurarea de activităţi de impresariat artistic.

Au fost vizate condiţiile de acordare a diurnelor pentru deplasări în beneficiul unor proiecte culturale, astfel încât de această diurnă să poată beneficia şi colaboratorii la care apelează de obicei instituțiile de spectacole.

DE DIURNE POT BENEFICIA ȘI COLABORATORII

„Noile reglementări clarifică, în primul rând, condiţiile de acordare a diurnelor pentru deplasări în beneficiul unor proiecte culturale, astfel încât de această diurnă să poată beneficia şi colaboratorii, nu doar salariaţii instituţiilor culturale. În acest mod, cadrul normativ este adaptat specificului activităţilor instituţiilor de spectacole, care se desfăşoară şi cu colaboratori, în funcţie de necesarul de artişti, specialişti şi profesionişti ai fiecărui program sau proiect artistic, care nu poate fi limitat la numărul de salariaţi ai unei instituţii de cultură”, se mai precizează pe site-ul ministerului.

Un alt aspect care a suferit modificări prin Ordonanţa de Urgenţă din 31 august este cel referitor la durata contractelor încheiate în baza legislaţiei privind drepturile de autor şi drepturile conexe, respectiv a celor reglementate de Codul Civil, „astfel încât producătorii de evenimente culturale să poată corobora durata acestor contracte cu durata programului, a proiectului sau a evenimentului cultural sau, după caz, a stagiunii. Măsura este de natură să creeze instrumente mai flexibile de contractare, în acord cu practica europeană din domeniu, fapt semnalat în ultimele luni şi în contextul crizei de la Opera Naţională Bucureşti”.

COLABORARE CU PĂSTRAREA DREPTURILOR SALARIALE

Mai mult, noile prevederi creează posibilitatea ca o colaborare să nu excludă păstrarea drepturilor salariale, cu condiţia ca acea colaborare a salariatului unei instituţii culturale să nu afecteze activitatea angajatorului. De asemenea, este prevăzută, în acord cu practica internaţională, posibilitatea ca participanţii la proiecte cu impact cultural deosebit, precum gale, turnee, festivaluri, să poată fi remuneraţi fie direct, de organizatorul respectivului proiect, fie prin instituţia trimiţătoare, din veniturile proprii obţinute.

„Reglementarea nu aduce atingere drepturilor salariale şi nu generează cheltuieli salariale suplimentare, fiind un instrument permisiv şi cu aplicare potenţială”, mai menționează sursa citată.

Decizia de modificare și completare prin Ordonanţă de Urgenţă a celor două acte normative „a fost luată în regim de urgenţă, deoarece persistenţa acestor blocaje poate afecta accesul la cultură şi generează prejudicii de ordin material şi moral, subfinanţarea actului cultural şi ineficienţa unor mecanisme administrative în activităţile de organizare şi finanţare a evenimentelor şi proiectelor culturale”, se menționează pe site-ul Ministerului Culturii.

Citește și:

Proiectul ordonanței ce vizează cinematografia „încurajează mediocritatea“

Creațiile pentru pian ale lui Enescu, reunite într-un volum



12