Zeci de specializări medicale de renume, desfiinţate de ministrul Sănătăţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De dragul integrării în UE

Zeci de specializări medicale de renume, desfiinţate de ministrul Sănătăţii

Social 27 Septembrie 2006 / 00:00 1170 accesări

Medici nemulţumiţi, pacienţi supăraţi, care au convingerea că cineva se joacă nici mai mult nici mai puţin decît cu viaţa şi sănătatea lor. Acesta este rezultatul reformei în sănătate, pe care ministrul Eugen Nicolăescu a iniţiat-o şi pe care o consideră benefică, dar care s-a dovedit a fi detestată de către cadrele medicale. Astfel, medici din cadrul mai multor specializări, susţinuţi de Asociaţia Bolnavilor de Cancer şi Colegiul Medicilor Bucureşti (CMB), protestează faţă de hotărîrea ministrului Sănătăţii privind desfiinţarea unor specializări medicale, apreciind că acţiunea va avea grave repercusiuni asupra sănătăţii oamenilor. Prima specializare văduvită de ministrul contabil a fost oncologia, care va fi asimilată de medicina internă, doar de dragul alinierii la standardele UE, dar fără a se ţine seama de părerea oncologilor, dar şi de efectele pe care această decizie le va avea asupra bolnavilor. La fel de nemulţumiţi de hotărîrile ministrului Nicolăescu sînt şi bolnavii de cancer din toată ţara care ameninţă cu ample proteste de stradă dacă această situaţie a medicilor oncologi nu se rezolvă favorabil. "Prin acest ordin ni se încalcă dreptul de a avea acces la servicii medicale de cea mai bună calitate şi de specialitate", a declarat preşedintele Asociaţiei Oncologic-Rom, Corina Alexandru.

Mai mult, ministrul Nicolăescu a luat decizia ca ortopedia pediatrică să fie asimilată de Ortopedie şi Traumatologie, fără a consulta specialiştii din acest domeniu. Decizia sa a stîrnit un val de nemulţumiri în rîndul ortopezilor din toată ţara. "Acest lucru este o mare prostie. Am redactat o scrisoare de protest pe care am trimis-o ministrului Sănătăţii din partea medicilor din Spitalul Judeţean Constanţa. Nu sîntem de acord cu această decizie care sfidează în mod flagrant drepturile copilului de a beneficia de tratamente de cea mai bună calitate", a declarat şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, prof. univ. dr. Constantin Tica. Pe lista neagră a Ministrului Sănătăţii se află şi neurologia pediatrică, care va fi asimilată de cea pentru adulţi. Preşedintele Comisiei de Neurologie din Ministerul Sănătăţii, prof. univ. dr. Sanda Măgureanu, spune că s-a lucrat timp de 16 ani la definitivarea statutului neurologiei pediatrice, iar în 16 mai anul acesta a fost introdusă ca specializare distinctă. Medicul neurolog susţine că ministrul nu s-a consultat cu niciun cadru medical înainte de a lua decizia ca un număr mare de copii care suferă de epilepsie sau alte afecţiuni neurologice să rămînă fără îngrijiri de specialitate. Colegiul Medicilor a solicitat ministrului să retragă acest ordin pe care îl consideră „aberant”.

Noul Nomenclator de specializări medicale, cuprins în Ordinul 1.044/2006, prevede asimilarea unor specializări medicale nerecunoscute mutual pe teritoriul UE. Astfel, începînd cu sesiunea de Rezidenţiat 2006, specializările Medicină internă, Neurologie, Ortopedie şi traumatologie, Pediatrie, Recuperare, medicină fizică şi balneologie şi specializarea Sănătate publică şi management asimilează alte specializări medicale. Ministrul Sănătăţii explică acest ordin prin nevoia de aliniere la standardele UE. Medicii confirmaţi specialişti şi primari în specializările Epidemiologie, Expertiză medicală a capacităţii de muncă, Genetică medicală, Igienă, Medicină sportivă, Neonatologie, Neurologie pediatrică, Oncologie medicală şi Ortopedie pediatrică îşi păstrează drepturile cîştigate care decurg din titlul şi gradul profesional dobîndit. Aceştia au acces cu prioritate la formare în specializarea de asimilare, ca a doua specializare, fără concurs de rezidenţiat.



12