Ziua Sfinților Mihail și Gavriil, hotar între toamnă și iarnă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Sfinților Mihail și Gavriil, hotar între toamnă și iarnă

Social 08 Noiembrie 2015 / 14:45 729 accesări

Biserica Ortodoxă cinstește, pe 8 noiembrie, Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. După tradiţia biblică, arhanghelii fac parte din ceata îngerilor apropiaţi Sfintei Treimi. Arhanghelul Mihail este cunoscut atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament drept căpetenie a „oştirilor cereşti”, fiind cel care l-a pedepsit pe Lucifer, izgonindu-l din cer când s-a împotrivit lui Dumnezeu. În limba ebraică, Mihail se traduce prin „cine este ca Dumnezeu”. În folclorul românesc, se spune despre Arhanghelul Mihail că poartă, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. De multe ori îl întâlnim alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când tună şi trăsneşte. Sf. Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana marelui arhanghel. Sfântul Arhanghel Mihail, Apărătorul Credinţei, este cel mai invocat în slujbele bisericeşti pentru a păzi de război, precum şi a obţine biruinţa în cazul unei lupte. Este înfăţişat în iconografie purtând în mână o sabie de foc şi are misiunea să păzească Legea Lui Dumnezeu şi să-i biruiască pe duşmani.

PROTECTOR AL MAMELOR Arhanghelul Gavriil este „vestitor al tainelor divine”, înger al bunelor-vestiri: cea adusă lui Ioachim şi Anei că o vor naște pe Fecioara Maria, cea a lui Zaharia că va avea un fiu, pe Ioan Botezătorul, și cea a Fecioarei Maria că îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Numele său se traduce prin „omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este tăria mea”. Sfântul Gavriil este protectorul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, dar şi al copiilor şi al călugăriţelor.

TREI ZILE DE SĂRBĂTOARE În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavriil se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi - mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi - coada Arhanghelului. Se spune că 8 noiembrie este un hotar între toamnă şi iarnă. Oamenii din popor cred că Marmareau, soţia lui Scaraoţchi, vrea cu orice preţ ca iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă Arhanghelul Mihail are rolul de a opri venirea bruscă a anotimpului rece. În popor, ziua de 8 noiembrie mai poartă şi numele de “vara arhanghelilor”. Vremea în această zi este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. Pe lângă această zi caldă, tradiţia spune că între Sfinţii Mihail şi Gavriil şi ziua de Crăciun trebuie să aibă loc şi “vara iernii”, adică vreo 3 - 4 zile cu vreme caldă și frumoasă. De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, în satele de odinioară nu se lucra. Oamenilor le era frică de Sf. Arhangheli, despre care se spune că iau sufletele celor care mor. În popor se spune că nimeni nu știe când va muri, deoarece secretul momentului morții este bine păstrat de Sfinții Arhangheli.



12