Care sunt pastele de dinți pentru copii care trebuie evitate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ele îi îmbolnăvesc

Care sunt pastele de dinți pentru copii care trebuie evitate!

Sănătate 02 Februarie 2016 / 17:05 1322 accesări

După ce, nu cu mult timp în urmă, specialiști ai Asociației pentru Protecția Consumatorilor (APC) din România au atenționat, în urma unui studiu, că șampoanele pentru copii pot fi extrem de periculoase din cauza conținutului (multe chimicale), ei revin cu alte vești proaste. Și pasta de dinți pentru copii este o alegere dificilă, în condițiile în care și aceasta are în compoziție multe chimicale. Studiul a fost făcut de către APC în cadrul campaniei naționale de informare și conștientizare a consumatorilor, intitulată „SOS - produsele cosmetice și de îngrijire personală”. Astfel, în perioada 15 ianuarie - 22 ianuarie 2016 au fost achiziționate din marile structuri comerciale, farmacii și magazine naturiste 51 de tipuri de pastă de dinți pentru bebeluși/copii, în vederea analizării etichetei acestora din punctul de

vedere al ingredientelor și al corectitudinii informațiilor și mențiunilor. ”Necesitatea acestui studiu s-a desprins în urma analizei rezultatelor furnizate de ultima cercetare la nivel național privind sănătatea orală. Afecțiunile orale, printre care putem enumera cariile dentare, pierderea dinților, boala periodontală, reprezintă o importantă problemă de sănătate publică”, potrivit unui comunicat al APC. Conform ultimului Raport național de sănătate orală la copii și tineri, realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică București în 2012, la care au participat 2.851 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 8 și 20 de ani, sursa cunoștințelor privind sănătatea orală o constituie sfaturile părinților pentru 51% dintre intervievați, 27% primesc informații de la medicul stomatolog, 3% de la medicul de familie, iar 19% folosesc informații necesare sănătății orale de la prieteni, rude și profesori. Din același studiu reiese că sursa afecțiunilor dentare o constituie consumul

crescut de zahăr preluat din dulciuri, alimente îndulcite și băuturi răcoritoare, alcool, tutun și igienă orală deficitară. Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

CE NU SE RECOMANDĂ Atât medicii pediatri, cât și unii producători, prin mențiunile afișate pe ambalaj, nu recomandă ca acest tip de produs să aibă în compoziție următoarele substanțe: parabeni/conservanți, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, coloranți sintetici, parfum, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polietilen glicol(PEG-uri), arome sintetice, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon și dioxan. APC, a subliniat, în documentul citat, că, analizând declarațiile și pictogramele de pe ambalajele produselor, au reieșit următoarele: 67% dintre produsele analizate au în compoziție florură de sodiu; 33% dintre produsele analizate au menționate pe ambalaj data durabilității minimale. ”Din păcate, alegerea unei paste de dinți pentru copii, de către cei mai mulți părinți, se face având în vedere doar prețul și reclama făcută produsului respectiv pe posturile de televiziune. Cei care procedează în acest mod nu fac altceva decât să-și expună în mod constant copiii unor combinații de substanțe chimice care pe termen mediu vor genera afecțiuni medicale pentru a căror tratare/ameliorare se vor cheltui sume mari. Până la 6 ani, copilul va avea întotdeauna tentația de a înghiți pasta de dinți folosită la perierea dinților, fapt recunoscut și de către unii producători prin mențiunile afișate pe ambalajele produselor”, spune conf. univ. dr. Stanciu. Practic, asta dovedește că unele ingrediente din compoziția chimică a produsului pot provoca anumite afecțiuni medicale.

SĂ NU CUMPĂRAȚI!”De aceea, pentru a nu pune în pericol viața copiilor, recomand să NU cumpărați acele paste de dinți care conțin fluor, parabeni/conservanți, coloranți sintetici, sodium lauryl sulfate (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), fenoxietalon, parfum sintetic și arome sintetice. Totodată, recomand să nu cumpărați acele paste de dinți care nu au informații suficiente/clare referitoare la data durabilității minimale (DDM) / data de expirare și al căror tub nu prezintă un sigiliu, care, de fapt, oferă siguranță în privința necontaminării conținutului produsului respectiv”, explică președintele APC. Tot el recomandă să nu vă lăsați păcăliți de anumite mențiuni, cum ar fi: „Cea mai bună pastă de dinți pentru copii!“.



12