Poliţia turcă a luat cu asalt birourile unui grup de presă de opoziţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poliţia turcă a luat cu asalt birourile unui grup de presă de opoziţie

Externe 28 Octombrie 2015 / 15:33 757 accesări

Poliţia turcă a luat cu asalt, miercuri, birourile unei companii media de opoziţie, cu câteva zile înainte de alegeri, în cadrul unor măsuri de represiune aplicate unor firme care au legături cu un cleric ce locuieşte în SUA şi este... duşman declarat al preşedintelui Tayyip Erdogan, informează Reuters. Grupurile media sunt deţinute de holdingul Koza Ipek, care are legături cu imamul Fethullah Gulen. Marţi, autorităţile au preluat controlul a 22 de companii deţinute de Koza Ipek, în cadrul unei anchete care vizează presupuse nereguli financiare, inclusiv posibila finanţare a lui Gulen. Compania neagă faptul că ar fi procedat greşit. După ce a izbucnit conflictul, poliţia a folosit tunuri de apă pentru a dispersa aproximativ 500 de persoane din faţa sediilor Kanalturk şi Bugun TV din Istanbul.

O acţiune legală împotriva mai multor ziare de opoziţie, inclusiv împotriva ziarului naţionalist ”Sozcu”, este în plan după alegeri, a spus Aydin Unal, un legislator din cadrul partidului aflat la guvernare, AK. ”După data de 1 noiembrie, îi vom trage la răspundere. Ziarul ”Sozcu” ne insultă zilnic”, a declarat, marţi, Unal, un fost consilier al lui Erdogan, pentru postul de televiziune A Haber. ”Este multă presiune pe Turcia. Dacă spunem ceva, lumea ne acuză că avem interferenţe cu presa, deci nu ne aflăm acum într-o postură confortabilă, însă, după alegerile de la 1 noiembrie, vom regla toate aceste conturi”.

Grupurile care militează pentru drepturile omului au pus la îndoială această mişcare împotriva mass-mediei de opoziţie, tocmai aproape de data în care vor avea loc alegerile. ”Preluarea controlului de către Guvern asupra sediilor Koza Ipek subminează corectitudinea alegerilor parlamentare din data de 1 noiembrie”, a transmis Robert Herman, în numele Freedom House, numind preluarea companiilor media drept ”cenzurare”.

Un procuror cere o pedeapsă cu închisoarea de până la 34 de ani pentru Gulen, în vârstă de 74 de ani, pentru acuzaţii că a condus o stuctură paralelă în cadrul instituţiilor de stat, cu scopul de a-l alunga de la putere pe Erdogan, care conduce Turcia din anul 2003, mai întâi ca prim-ministru şi apoi ca preşedinte. Erdogan a înăsprit măsurile împotriva intereselor comerciale ale lui Gulen, fostul său aliat, după ce poliţişti şi procurori consideraţi apropiaţi clericului au deschis o anchetă de corupţie împotriva cercului restrâns al lui Erdogan, în 2013. O serie de jurnalişti remarcabili care au lucrat la ziarele şi posturile TV subordonate lui Gulen se află în arest preventiv, pentru acuzaţii similare. Gulen trăieşte în exil auto-impus în SUA, din anul 1999.

Citește și:

O firmă internațională de avocatură investighează rețeaua clericului Gulen, inamicul lui Erdogan

Doi poliţişti şi şapte luptători SI morţi în Turcia

Universitatea ”Ovidius” va deschide o secție de religie islamică?

Doi polițiști și patru membri SI, uciși în Turcia

Merkel: Liderii reuniţi la Bruxelles au nevoie de Turcia în criza migraţiei

Taguri articol


12