Sărbătoarea celor 40 de Mucenici. Cum alungăm gerul în această zi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Gospodinele din toată țara dau de pomană mucenici

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici. Cum alungăm gerul în această zi

Social 08 Martie 2016 / 19:36 2226 accesări

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc miercuri, 9 martie, pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, soldați care, pentru credința lor, au fost omorâți în vremea împăratului Licinius. 9 martie este și ziua în care s-a păstrat tradiția de a se împărți preparate denumite mucenici, copți sau fierți. După ce ies de la biserică, femeile dau de pomană mucenicii pentru sufletul morţilor. În Moldova, ei au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. În Dobrogea se păstrează aceeași formă, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

RITUALURI DE ALUNGARE A GERULUI În credința populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor - zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pământului cu bâte, rostind descântece. Tot în această zi se trece la curățenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. Se mai spune că în ziua mucenicilor se deschid mormintele și porțile Raiului. Pentru ca anul agricol care a început să fie îmbelşugat, ţăranii au obiceiul să scoată afară plugul, peste care aruncă un ou, semn al rodirii. În multe sate ale ţării se adună în mijlocul curţii gunoiul din ogradă şi din casă, i se dă foc, iar tinerii sar peste el, pentru a fi feriţi de rele şi de boli tot anul. Cenuşa este apoi presărată în jurul copacilor şi în grădină. Vremea dinaintea şi din ziua Mucenicilor ne arată cum va fi vara. Astfel, se spune că, dacă va tuna înainte de 9 martie, vara va fi una ploioasă şi nu foarte îmbelşugată. În cazul în care va tuna chiar în ziua de Mucenici, vara va fi una bogată şi călduroasă. O altă superstiţie spune că ploaia din această zi anunţă o vreme similară şi pentru ziua de Paşte. Zăpada sau ploaia care cade de Mucenici are puteri vindecătoare pentru durerile de ochi sau de cap.

OBICEIUL CELOR 40 SAU 44 DE PAHARE În tradiţia populară, bărbaţii beau 44 de pahare cu vin. Și asta deoarece, după tradiţia creştină, Sfinţii martiri au fost 40, iar după cea geto-dacică, au fost 44, tot atâtea fiind şi zilele dintre 9 martie şi 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Se spune că cine reuşeşte să ducă la bun sfârşit acest obicei și să bea paharele de vin va fi sănătos tot anul. De altfel, atât adulţii, cât şi copiii trebuie să guste atât din mucenici, cât și din vin - simbol al sângelui sfinţilor sacrificaţi.

SFINȚII TE PEDEPSESC DACĂ MUNCEȘTI Potrivit unei vechi legende, de ziua Sfinţilor 40 de Mucenici nu este bine să munceşti. Legenda spune că, în vremuri de demult, de ziua Sfinţilor, un ţăran semăna mazăre pe ogor. Mucenicii l-au văzut şi i-au cerut lui Dumnezeu să-l pedepsească. Domnul a fost însă îngăduitor şi le-a cerut să îl ierte, ba chiar să îi sporească fiecare dintre ei recolta. Omul s-a bucurat mult când s-a trezit că are de 40 de ori mai multă mazăre. În anul următor, lacom, şi-a semănat câmpul tot în această zi. Însă, de data aceasta, sfinţii l-au pedepsit şi i-au dat 40 de săptămâni de boală.

Taguri articol


12