Testați-vă gratuit plămânii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
BPOC afectează tot mai mulți români Campanie și la Constanța

Testați-vă gratuit plămânii!

Eveniment 02 Octombrie 2014 / 00:00 1069 accesări

Campania națională de testări gratuite pentru plămâni, inițiată de Societatea Română de Pneumologie (SRP), se desfășoară și în acest an în 19 oraşe din 17 județe (Arad, Argeș, Bihor, Brăila, Brașov, Cluj, Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Timiş, Vâlcea, dar și Constanţa) şi în Bucureşti, începând cu 1 octombrie şi până la sfârșitul anului. Toți cei care au indicații medicale vor beneficia de spirometrii gratuite, investigația cea mai potrivită pentru a identifica boala de plămâni numită bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Organizatorii spun că lista completă a oraşelor unde se pot face spirometriile gratuite este disponibilă pe www.desprebpoc.ro. Tot aici sunt şi telefoanele la care se pot face programările.

BOALA CARE AFECTEAZĂ UN MILION DE ROMÂNI BPOC este o boală a plămânilor care afectează aproximativ un milion de români şi despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial. Ȋn România, BPOC-ul este mult subdiagnosticat, sunt de părere specialiștii. Un studiu realizat în 2012, la iniţiativa Centrului pentru Politici și Servicii de Sănătate, pe aproape 10.000 de români, arată că mulți dintre bolnavi nu își dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialiști și la analize precum spirometria fiind extrem de redus. ”Același studiu arată că bărbații sunt mult mai afectați de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeași măsură bogații și săracii. Spirometria, investigația cea mai potrivită pentru a identifica BPOC, se face simplu și rapid, iar rezultatele se dau pe loc”, potrivit organizatorilor campaniei.

Semne de boală

BPOC afectează grav persoane cu vârste între 40 și 65 de ani, când productivitatea lor ar trebui să atingă potențialul maxim. Semnele care ar trebui să îngrijoreze sunt: tusea cronică, producția cronică de spută în majoritatea zilelor și dispnee (senzaţia de lipsă bruscă de aer).



Ştiri recomandate

12