”UE este la răscruce de drumuri”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Apel la solidaritate

”UE este la răscruce de drumuri”

Externe 10 Noiembrie 2015 / 16:46 554 accesări

Criza refugiaților pare să accentueze problemele cu care se confruntă populația bătrânului continent, încă nerefăcută complet după criza economică mondială. După euforia inițială a unei părți a europenilor dornici să se doveească buni creștini în întâmpinarea musulmanilor goniți de acasă de război și sărăcie, dar și după protestele violente ale celorlalți europeni sătui să împartă puținul pe care îl au cu refugiații, acum, oficialii par să lanseze avertismente din ce în ce mai îngrijorătoare asupra situației în care se află Europa, la final de an 2015. Ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, a declarat marți că ”UE este la răscruce de drumuri”, confruntându-se și cu criza euro, și cu cea a refugiaților, și a făcut apel la mai multă solidaritate între țările membre. ”Criza euro și criza refugiaților sunt două situații care impun o constatare: Europa este la răscruce de drumuri”, a subliniat șeful diplomației în cadrul unei conferințe desfășurate la Berlin, organizată de Fundația Korber.”Țările membre trebuie să decidă acum dacă revin la logica lor națională sau Europa este un continent care este solidar și care negociază împreună”, a adăugat el.Frank-Walter Steinmeier a reamintit că în timpul verii, când spectrul unei ieșiri a Greciei din zona euro devenea din ce în ce mai amenințător, UE a crezut că se confruntă cu cea mai mare criză existențială.Însă afluxul de imigranți din vară și disensiunile între țările membre privind maniera de a răspunde acestei crize fără precedent s-au dovedit a fi încă și mai grave.”Europa trece prin proba de rezistență cea mai importantă din ultimii 60 de ani”, a adăugat el.

Frank-Walter Steinmeier, a cărui țară ar putea primi în acest an un milion de solicitanți de azil, a făcut din nou apel la mai multă solidaritate între țările UE, pentru gestionarea crizei.”Dreptul la azil nu este numai un drept fundamental german, ci, dacă îmi amintesc bine, un drept fundamental european. Nu este posibil ca numai patru sau cinci țări să primească aproape toți refugiații”, a subliniat Steinmeier, reiterând poziția cunoscută a Germaniei în acest dosar.

VIITORUL EUROPEI DEPINDE DE GERMANIA ”Viitorul Europei depinde în mare măsură de modul în care Germania abordează criza migraţiei şi de felul în care celelalte state dau dovadă de mai multă solidaritate în înfruntarea comună a acestei provocări istorice”, a declarat, luni, preşedintele UE, Donald Tusk. Europa se confruntă cu cea mai dură criză a refugiaţilor de la al Doilea Război Mondial încoace. Tusk a subliniat deseori urgenţa consolidării frontierelor UE, iar cancelarul german, Angela Merkel, a îndemnat statele membre să dea dovadă de solidaritate şi să împartă povara. Iniţial, Merkel a fost lăudată atât acasă, cât şi în străinătate pentru primirea călduroasă a refugiaţilor, dintre care mulţi provin din zone de conflict din Orientul Mijlociu. Însă, pe măsură ce afluxul a continuat, iar capacităţile Germaniei s-au apropiat de limită, cancelarul a început să fie tot mai criticat. Tusk a îndemnat Germania să dea dovadă de un leadership puternic, să ajute la securizarea frontierelor externe ale UE şi să protejeze Europa de ascensiunea populismului. ”Într-adevăr, dacă Europa va supravieţui ca un continent al libertăţii, statului de drept, respectării individului şi securităţii locuitorilor ei, ea va depinde în mare măsură de germani”, a subliniat preşedintele UE. Tusk a îndemnat la o modificare a actualei politici europene în domeniul migrării, avertizând că zona Schengen de liberă circulaţie este ameninţată, dacă frontierele sale externe nu sunt consolidate. Liderii europeni poartă miercuri negocieri cu lideri africani pe tema controlului migraţiei, iar Tusk a convocat, joi, un miting informal, pe tema refugiaţilor, al şefilor de stat şi de guvern ai țărilor UE.

Citește și:

Ciocniri între poliţie şi imigranţi la Calais

Apel la securizarea frontierelor externe ale UE

Reintroducerea controalelor la frontierele Schengen, în Franţa

Doi copii imigranţi au murit înecaţi, încercând să ajungă în Grecia

Se caută profesori de limba română pentru imigranți!

Scenariu apocaliptic à la Angela Merkel

Mai mulţi refugiaţi au fost atacaţi în Germania

”Sistemul cotelor obligatorii de migranți ar putea duce la o criză a democrației în Europa”

Taguri articol


12