146 de percheziții într-un dosar de evaziune și spălare de bani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Țeapă de 30 de milioane de euro!

146 de percheziții într-un dosar de evaziune și spălare de bani

• Constructorul Elenei Udrea și „favoritul“ serviciilor, "vizitați" de mascați
Eveniment 02 Februarie 2015 / 00:00 3251 accesări

Firmele Erbaşu SA, UTI și Strabag au fost călcate de anchetatori, duminică dimineață, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în care prejudiciul a fost estimat la 30 de milioane de euro. Oficialii Poliției Române au precizat că ancheta a fost efectuată de ofițerii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, și că au fost efectuate 146 de percheziţii domiciliare la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani în diverse domenii de activitate, cele mai multe din IT și construcţii. Percheziţiile s-au desfăşurat pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea. Pe lângă adunarea de probe, cei peste 300 de polițiști au avut misiunea de a pune în executare 90 de mandate de aducere. Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că printre firmele intrate în vizorul autorităților se numără Erbaşu SA, UTI, respectiv grupul de firme al lui Tiberiu Urdăreanu, Strabag, Romsys şi Total Network Solution. De asemenea, percheziţii au avut loc şi la locuinţa lui Cristian Romeo Erbaşu. Vizat se pare că a fost și Florin Frăţică, primarul independent din Bradu (Argeş), fost democrat-liberal. El a fost oprit în trafic de oamenii legii şi dus la audieri.

            DRUMUL BANILOR Reprezentanții Poliției Române au precizat că, în perioada 2011-2014, reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale ar fi creat circuite fictive pentru fentarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. De asemenea, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost transferați aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost stabilit, cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, la aproximativ 30.000.000 de euro. Oficialii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti susțin că 50 dintre persoanele implicate în această anchetă sunt deja urmărite penal din luna ianuarie. Pentru destructurarea grupării, investigatorii au fost sprijiniți de Serviciul Român de Informaţii.

            AFACERI Grupul UTI, al afaceristului Tiberiu Urdăreanu, are în derulare contractul de securizare a Portului Constanța. Câștigat în 2004, pe o perioadă de 20 de ani, valoarea acestuia este de aproape 60 de milioane de euro. Conform portofoliului, UTI a semnat contracte în domeniul securizării cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Romtehnica, Petrom, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale, societatea fiind cunoscută ca o "favorită" a serviciilor. Și societatea Strabag ar fi putut avea afaceri la malul mării. Prin intermediul companiei germane Josef Möbius Bau-GmbH, pe care o deține în totalitate, a câștigat licitația ce avea ca scop construirea digului de larg al Portului Constanța. Valoarea acestuia era de 80,55 milioane de euro. Strabag a renunțat, însă, după ce, timp de aproape trei ani, s-a aflat în procese intentate de contracandidați. Societatea Erbașu, care i-a construit Elenei Udrea complexul de la Băile Boghiş, nu este pentru prima dată în vizorul anchetatorilor. În urmă cu doi ani, sediile firmei erau răscolite de polițiști în dosarul RADET București. Atunci, alături de alte cinci firme, Erbașu SA a fost acuzată că ar fi încheiat contracte cu RADET pentru lucrări de infrastructură care ar fi fost plătite, dar nu și executate. Polițiștii spuneau atunci că în conturile Erbașu SA ar fi intrat peste 10 milioane de lei.



12