90% din microplastice sunt eliminate prin fierberea apei de la robinet

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

90% din microplastice sunt eliminate prin fierberea apei de la robinet

Sănătate 05 Martie 2024 / 08:29 870 accesări
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Prin fierberea apei de la robinet înainte de a o bea sunt eliminate aproximativ 90% din microplasticele cu care poate fi contaminată, conform unui nou studiu publicat la sfârşitul lunii februarie în jurnalul Environmental Science and Technology Letters, transmite Live Science, preluat de Agerpres.

Microplasticele reprezintă particule din material plastic ce au dimensiuni de până la 5 milimetri, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA (NOAA). Prezenţa lor a devenit inevitabilă, fiind întâlnite pretutindeni în apele mărilor şi oceanelor, dar şi în atmosferă, cât şi în apa îmbuteliată.

Cercetările privind impactul microplasticelor asupra sănătăţii umane sunt încă insuficiente şi neconcludente, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Până în prezent, anumite tipuri de deşeuri plastice sunt considerate a fi inofensive, în vreme ce altele, precum polistirenul, pot distruge celulele umane, cauzează inflamaţii la nivelul intestinului şi, în studii efectuate pe şoareci, s-a observat că pot diminua fertilitatea.

În cadrul acestui nou studiu, oamenii de ştiinţă s-au axat pe descoperirea unor metode practice pentru eliminarea microplasticelor din apă.

"Consumul de apă fiartă, o tradiţie veche în unele ţări asiatice, este considerat benefic pentru sănătatea umană deoarece procesul de fierbere elimină anumite substanţe chimice şi majoritatea agenţilor biologici. Totuşi, rămâne incert dacă fierberea constituie o metodă eficace de eliminare a nano şi microplasticelor din apa de băut", au explicat autorii studiului în justificarea cercetării lor.

Pentru testarea ipotezei lor de cercetare, au fost analizate diverse mostre de apă de băut care conţineau mai multe dintre mineralele frecvent găsite în apă, împreună cu trei dintre cele mai întâlnite tipuri de particule microplastice - polistiren, polietilenă şi polipropilenă.

După fierberea mostrelor de apă pentru 5 minute şi răcirea acestora, s-a observat o scădere semnificativă a numărului de particule microplastice. În cazul mostrelor de apă cu o duritate mai mare, scăderea a fost de până la aproape 90%, deoarece carbonatul de calciu, prin fierbere, s-a solidificat, captând particulele de plastic.



Ştiri recomandate

12