Alegeri regionale în Catalonia. Criza politică, la final?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri regionale în Catalonia. Criza politică, la final?

Externe 21 Decembrie 2017 / 08:59 600 accesări

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani sunt aşteptaţi să se prezinte joi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul regional, acest scrutin reprezentând pentru Guvernul de la Madrid momentul care poate pune capăt crizei politice izbucnite în urmă cu două luni.

Alegerile au fost convocate de către Guvernul central de la Madrid, după ce acesta a dispus dizolvarea Parlamentului şi Guvernului regional din Catalonia, drept reacţie la declaraţia de independenţă adoptată în mod unilateral de foştii lideri ai regiunii.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat în repetate rânduri că a dispus organizarea alegerilor regionale pentru a restaura ordinea constituţională în regiune şi pentru a depăşi cea mai gravă criză politică prin care a trecut statul iberic în ultimele decenii.

În alegeri, se confruntă reprezentanţii mişcării separatiste şi candidaţii care doresc rămânerea Cataloniei în componenţa Spaniei. Potrivit sondajelor de opinie, este aşteptată o prezenţă masivă la urne, însă niciuna dintre cele două tabere nu va reuşi să obţină majoritatea mandatelor în Parlamentul regional.

Sondajele sugerează că aproape trei sferturi dintre cetăţenii Cataloniei nu susţin continuarea planului de a dobândi idependenţa faţă de Spania, 71% dintre catalani preferând ca liderii regionali să ajungă la un consens cu Guvernul de la Madrid pentru ca regiunea să rămână parte componentă a Spaniei.

De asemenea, partidele care susţin independenţa regiunii ar urma să obţină doar 46% din voturile catalanilor, insuficient pentru a-şi asigura majoritatea mandatelor. De cealaltă parte, formaţiunile care susţin unitatea Spaniei sunt creditate tot de 46% dintre catalani, cu 6% în plus faţă de rezultatul obţinut la precedentele alegeri regionale. Astfel, partidele pro-independenţă ar urma să câştige 67 de mandate, cu unul mai puţin faţă de numărul necesar pentru a avea majoritatea în Parlamentul regional catalan.

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea produce circa 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.12
Pagina a fost generata in 0.1486 secunde