Amenajarea Centrului de cardiologie intervenţională, în linie dreaptă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu sprijinul Consiliului Judeţean . Pentru inimile constănţenilor

Amenajarea Centrului de cardiologie intervenţională, în linie dreaptă!

Sănătate 11 Mai 2012 / 00:00 2739 accesări

Amenajarea Centrului de cardiologie intervenţională care va funcţiona în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa - cea mai mare unitate sanitară din judeţ - a intrat în linie dreaptă, spune, mulţumit, dr. Bogdan Mut-Vitcu, medic primar ce va profesa în cadrul Centrului, medic specializat în clinici mari din ţară, dar şi din străinătate (Ierusalim şi Viena). Astfel că inaugurarea va avea loc la data promisă, 23 mai, urmând ca, după obţinerea tuturor autorizaţiilor specifice din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), primii pacienţi să beneficieze de serviciile centrului, cel mai probabil, în prima parte a lunii iunie. „Angiograful este amplasat. De asemenea, se amplasează şi restul componentelor, după care aşteptăm autorizaţiile. Este o procedură care trebuie îndeplinită”, a declarat dr. Mut-Vitcu.

CENTRUL DE CARDIOLOGIE INTERVENŢIONALĂ VA FI DOTAT CU APARATURĂ MEDICALĂ DE ULTIMĂ GENERAŢIE, COMPLETĂ ŞI UTILĂ ÎN TOT CEEA CE ÎNSEAMNĂ INTERVENŢIILE MINIM INVAZIVE DIN CARDIOLOGIE. APARATUL CHEIE ESTE ANGIOCORONAROGRAFUL, DE ASEMENEA DE ULTIMĂ ORĂ.

MENIREA DE A SALVA MII DE VIEŢI PE AN Centrul de cardiologie intervenţională va avea menirea să salveze mii de vieţi pe an, oameni care sunt diagnosticaţi cu afecţiuni cardiovasculare severe, în principal cu infarct miocardic. Rata de succes a intervenţiilor minim invazive ce se vor desfăşura în cadrul centrului este de 98%, susţine dr. Mut-Vitcu. În Centrul de cardiologie intervenţională, pacientul este supus unei intervenţii minim invazive, intervenţie care poate consta în montarea unei proteze (stent) în interiorul arterei afectate. În acest fel, fluxul sanguin este restaurat, astfel şi lezarea miocardului este evitată, deci şi viaţa pacientului este salvată. În caz contrar, zilele bolnavului erau numărate. Specialiştii susţin că această procedură va duce, fără doar şi poate, la înjumătăţirea cazurilor de deces prin infarct. La Constanţa, de exemplu, mortalitatea prin infarct se poate diminua de la 10%, cât este în prezent, la 3%, apreciază medicul. Prin înfiinţarea centrului la Constanţa, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să bată drumurile la diferite clinici din ţară, cu frica în sân să nu care cumva inima să înceteze să le mai bată în drumul spre un ajutor aflat la sute de kilometri distanţă. De când SCJU Constanţa a intrat în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), investiţiile cresc de la o lună la alta. Clinica de Chirurgie Cardio-vasculară, Clinica de Anestezie Terapie Intensivă, Clinica de Ortopedie şi Traumatologie, Unitatea de Primire a Urgenţelor sunt doar câteva dintre marile obiective ce au fost realizate, la Constanţa, pentru constănţeni, de către CJC, în unele situaţii sumele fiind exclusive. Odată cu schimbarea Guvernului portocaliu, medicii speră ca şi judeţul nostru să fie inclus în programul naţional de infarct, şi în acest caz cifra bolnavilor de inimă fiind semnificativă. Ani la rând, Constanţa a fost un judeţ defavorizat, oficialii portocalii punând pe lista de aşteptare judeţul nostru. Autorităţile locale nu au stat cu mâinile în sân şi au căutat fel şi fel de metode pentru ca şi constănţenii să aibă o şansă la viaţă. Şi acest lucru începe să se vadă la SCJU.



12