”Acordarea unui ajutor rapid Greciei nu este soluţia bună”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Acordarea unui ajutor rapid Greciei nu este soluţia bună”

Externe 18 Martie 2010 / 00:00 402 accesări

Cancelarul german, Angela Merkel, a reiterat, ieri, opoziţia ţării sale faţă de susţinerea Greciei, apreciind că ”a face un astfel de gest către Atena nu este răspunsul bun, ci trebuie atacată problema de la rădăcină, astfel încât Grecia să pună ordine în finanţele sale. Nu trebuie acordat un ajutor prematur, ci făcută ordine în tot, altfel va fi fatal”.

Germania este foarte reticentă în a oferi susţinere financiară Atenei. Miniştrii de finanţe din Zona Euro au decis, totuşi, luni seara, marile linii ale unui eventual plan pentru ajutarea Greciei, în cazul în care va avea nevoie. Dar Berlinul a repetat că Grecia nu a cerut ajutor şi că măsurile de ajutor luate în calcul, care nu sunt, în niciun caz, o decizie politică, nu ar trebui puse în aplicare. Cancelarul consideră că Grecia este vinovată pentru problemele sale. ”Nu speculaţiile de pe pieţele financiare au pus Atena într-o postură proastă, ci încălcarea ani la rând a Pactului de Stabilitate”, a amintit ea, precizând că speculaţiile nu au făcut decât să consolideze acest efect. Grecia se confruntă cu o datorie şi un deficit bugetar enorme. Anunţarea acestor cifre a generat o criză de încredere, iar ţara nu se poate refinanţa de pe pieţe decât la un preţ mare, ceea ce exacerbează problemele. În replică, Guvernul a lansat o serie de reforme şi de măsuri drastice de economisire, pe care Merkel le-a salutat miercuri. Cancelarul s-a pronunţat şi în favoarea posibilităţii de a excude o ţară din Zona Euro, o eventualitate pe care a evocat-o deja ministrul său de Finanţe, Wolfgang Schäuble. ”Aceasta ar trebui să fie o ultimă soluţie, când o ţară nu îndeplineşte condiţiile în repetate rânduri”, a declarat ea. ”Mecanismele Pactului European de Stabilitate şi Creştere, care prevede în special penalităţi financiare şi amenzi pentru cei care încalcă regulile bugetare, nu sunt adaptate, în măsura în care o ţară nu poate plăti atunci când nu are bani, cum este în prezent cazul Greciei”, a declarat ea.

Germania este luată în vizor, în prezent, în Europa. Pe lângă divergenţele privind Grecia, ea se confruntă cu criticile unor parteneri privind politica economică, care ar neglija consumul în favoarea exporturilor, în detrimentul partenerilor săi. Ministrul francez de Finanţe, Christine Lagarde, a sugerat, ieri, ca Germania să îşi scadă impozitele pentru a stimula consumul şi, indirect, exporturile franceze.



12