”Trupele ruse de menţinerea păcii sunt prizoniere în Transnistria”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Trupele ruse de menţinerea păcii sunt prizoniere în Transnistria”

01 Iulie 2015 / 00:00 820 accesări

Sute de mii de persoane, inclusiv trupe ruse de menţinerea păcii, au fost blocate în regiunea separatistă Transnistria, după ce Ucraina a adoptat o lege care impune o blocadă totală acestei regiuni separatiste din R. Molsova, relatează postul militar rus Zvezda (Stea). Kievul îşi coordonează acţiunile cu Chişinăul, iar trupele ruse de menţinerea păcii nu mai pot intra sau ieşi cu mijloace de transport terestre sau aeriene în sau din regiunea separatistă moldoveană, subliniază postul militar.

Transnistria, care nu este recunoscută de Moscova sau de comunitatea internaţională, şi-a declarat independenţa faţă de R. Moldova în urma unui război care a început în 1990 şi s-a încheiat cu un armistiţiu pe 21 iulie 1992. Armistiţiul a instituit un contingent rusesc de menţinerea păcii, rămas pe teritoriul moldovean până în prezent. Principalul obiectiv al contingentului rusesc este menţinerea păcii şi protejarea armamentului şi securităţii regiunii separatiste moldovene, în contextul în care în zona în care este menţinut nu au avut loc incidente armate de la armistiţiul din 1992. În total, 1.500 de militari ruşi sunt staţionaţi pe teritoriul R. Moldova, dintre care 1.000 fac parte din grupul operaţional al forţelor ruse în această fostă republică sovietică. Activitatea restului militarilor ruși este reglementată prin Comisia Comună de Control, din care fac reprezentanţi ai Chişinăului, Tiraspolului şi Moscovei.

Ucraina a decis luna trecută să blocheze intrarea pacificatorilor ruşi în Transnistria, încălcând astfel armistiţiul din 1992 şi subminând statutul Kievului, unul dintre garanţii procesului de pace cu privire la acest conflict îngheţat, comentează aceeaşi sursă. De asemenea, Ucraina a început să mobilizeze trupe şi armament greu la frontiera cu Transnistria, sub pretextul că regiunea separatistă ar putea lansa o campanie militară împotriva Ucrainei.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2142 secunde