Anesteziştii cer rezolvarea problemelor din spitale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anesteziştii cer rezolvarea problemelor din spitale

Sănătate 27 August 2010 / 00:00 519 accesări

Anesteziştii români cer Guvernului să nu uite tragedia de la Giuleşti şi să rezolve urgent deficienţele din spitale, întrucât niciuna dintre numeroasele lipsuri din societatea românească nu pun în pericol securitatea, sănătatea şi viaţa oamenilor precum neajunsurile din sistemul sanitar. „Zguduiţi de tragedia care s-a petrecut la Secţia de Terapie Intensivă Nou Născuţi a Maternităţii Giuleşti, noi, medicii şi asistentele medicale din Societatea Româna de ATI, ne exprimăm durerea şi întreaga compasiune pentru familiile îndoliate. Povara morală a acestei drame marchează societatea şi medicina românească pentru totdeauna. Eventualele responsabilităţi individuale şi erori umane trebuie, fără îndoială, decelate şi sancţionate. Considerăm însă ca este în acelaşi timp de datoria noastră, a tuturor - personal medical, Ministerul Sănătăţii, Guvern, celelalte instituţii ale statului, societate civilă - să recunoaştem, demn şi lucid, problemele grave, de fond, ale sistemului sanitar românesc. Cu responsabilitate, determinare şi consecvenţă, este absolut necesar să facem din rezolvarea lor o prioritate naţională”, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă de Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI), Comisia ATI a Colegiului Medicilor din România şi a Ministerului Sănătăţii, ministrului Sănătăţii, primului ministru, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi preşedintelui României. Potrivit medicilor, problemele de fond ale sistemului sunt deficitul major de personal medical, infrastructura inadecvată a spitalelor, deficienţele de dotare cu aparatură şi echipamente, sistemul de finanţare inadecvat al serviciilor medicale din sectiile ATI, neasigurarea serviciilor de întreţinere (service) a aparaturii medicale din dotare, cât şi lipsa unui program naţional susţinut de pregătire a spitalelor pentru a face faţă situaţiilor deosebite şi dezastrelor. Cauza principală a acestor probleme o constituie subfinanţarea sistemului sanitar, spun anesteziştii, care adaugă că o soluţie o constituie creşterea bugetului alocat Sănătăţii la un nivel cel puţin egal cu media europeană.

CA MĂSURI URGENTE CARE TREBUIE APLICATE, MEDICII DIN ATI AMINTESC DEBLOCAREA POSTURILOR DIN SISTEMUL SANITAR ŞI ASIGURAREA UNEI NORMĂRI CORESPUNZATOARE, ÎNDEOSEBI ÎN SECTOARELE CRITICE

Ei cer realizarea unui program naţional de audit şi modernizare a infrastructurii spitalelor (reţele de gaze medicinale, reţele electrice, sisteme de aer medicinal, sisteme de prevenire a incendiilor etc.), continuarea şi finalizarea programului naţional de modernizare şi dotare a secţiilor ATI, aprobat şi demarat de Ministerul Sănătăţii la propunerea Comisiei ATI, dar şi scoaterea finanţării secţiilor ATI din sistemul DRG (plata pe caz rezolvat) şi asigurarea unei finanţări pe serviciu, printr-un program special de la bugetul MS, care să asigure acoperirea costurilor reale din acest sector. Potrivit medicilor, este nevoie de un program naţional care să asigure finanţarea serviciilor de reparare şi întreţinere a aparaturii din dotarea spitalelor, dar şi unul de modernizare a blocurilor operatorii. De asemenea, medicii cer realizarea unui program naţional de pregătire a spitalelor pentru situaţii deosebite şi dezastre.



12