Au început consultările pentru formarea Guvernului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Au început consultările pentru formarea Guvernului

Politică 14 Decembrie 2016 / 11:02 1994 accesări

Președintele Klaus Iohannis se consultă miercuri cu partidele politice care au intrat în Parlament, în urma alegerilor din 11 decembrie, cu privire la formarea viitorului guvern.

La ora 11 s-a prezentat la Cotroceni delegația Partidului Național Liberal.formată din Raluca Turcan, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Cristian Bușoi și Marian Petrache.

"Nu suntem în măsura de a face o propunere de premier, așteptăm rezultatul consultărilor. Nu avem o propunere de premier", a spus Turcan, la ieșirea de la consultări.

Ea a precizat că, în cazul în care PNL ar propune un premier, acesta ar fi "un om integru, implicat pentru care să vorbească faptele". În opinia sa, prima opțiune într-un asemenea caz ar fi Dacian Cioloș.

La ora 12 președintele Iohannis i-a primit la consultări pentru formarea viitorului guvern, pe reprezentanții Uniunii Salvați România, delegația fiind condusă de liderul formațiunii, Nicușor Dan. El a fost însoțit de vicepreședinții Cristian Ghica și Roxana Wring și de reprezentanții organizațiilor care au obținut rezultate foarte bune, Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora, și Levente Elek, președintele filialei Cluj.

Liderul USR Nicușor Dan a declarat, după consultările de la Cotroceni, că parlamentarii formațiunii pe care o conduce nu va vota un guvern PSD și că varianta "Cioloș premier" este una prea puțin posibilă, din cauza rezultatului alegerilor.

Potrivit invitației adresate liderilor formațiunilor politice, șeful statului ar fi trebuit să aibă primele consultări cu delegația PSD, însă social-democrații nu s-au prezentat la Palatul Cotroceni.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat marți că nu va merge la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că invitația venită din partea șefului statului este fundamentată greșit pe un articol din Constituție.

Și ALDE consideră prematură invitația președintelui Klaus Iohannis de a participa miercuri la consultări în vederea formării noului guvern, precizând că va lua parte la acestea după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaților și senatorilor și constituirea unei majorități absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianță.

Șeful statului se va mai consulta cu UDMR, de la ora 16,00, cu PMP, de la ora 17,00, și cu grupul parlamentar al minorităților naționale.

Președintele Klaus Iohannis a început, la ora 18.00, consultările în vederea formării noului guvern cu ultimul grup, cel al minorităților naționale, după ce în cursul zilei s-a întâlnit cu delegațiile PNL, USR, UDMR și PMP.

Din delegația grupului minorităților naționale fac parte Ovidiu Ganț, Dragoș Zisopol, Varujan Pambuccian, Gheorghe Firczak și Aurel Vainer.

În cursul zilei de miercuri, șeful statului s-a întâlnit cu reprezentanții PNL, USR, UDMR și PMP, în condițiile în care PSD și ALDE au refuzat să participe.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.5371 secunde