BRD Constanţa, lider de piaţă pe segmentul creditelor de consum

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

BRD Constanţa, lider de piaţă pe segmentul creditelor de consum

Economie 21 Decembrie 2006 / 00:00 1358 accesări

La nivel naţional, BRD deţine peste 550 de unităţi, iar în grupul Constanţa numărul acestora a ajuns la 25 de unităţi permanente, la care se adaugă 7 agenţii cu caracter sezonier. Este important fapul că sîntem prezenţi şi în mediul rural, numai în acest an fiind deschise două agenţii, respectiv în Mihail Kogălniceanu şi Hîrşova”, a declarat, ieri, directorul grupului BRD Constanţa, Eugen Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă. El a adăugat că şi în 2007 strategia de dezvoltare a băncii prevede mărirea reţelei de unităţi bancare. Potrivit datelor prezentate, ieri, grupul Constanţa numără peste 115.000 de clienţi persoane fizice, peste 7.300 de clienţi persoane juridice. “În ceea ce priveşte societăţile comerciale, ne-am axat pe IMM-uri, oferind produse destinate acestei categorii de clientelă care includ garanţii flexibile, denumite Ristretto”, a subliniat Sandu.

El a mai arătat că banca pe care o conduce a devenit lider de piaţă pe unele segmente, cotele deţinute crescînd semnificativ în 2006: “În prezent, BRD este lider pe piaţa persoanelor fizice în Constanţa. Pe segmentul creditelor de consum destinate persoanelor fizice, cota de piaţă a BRD în Constanţa şi Tulcea depăşeşte 26%, în condiţiile în care în această zonă funcţionează 36 de bănci comerciale. Şi pe piaţa cardurilor sîntem lideri. Avem peste 80.000 de carduri active, ceea ce reprezintă o cotă de piaţă de 25%”. Totodată, pe segmentul societăţilor comerciale, BRD deţine o cotă de piaţă cuprinsă între 15 şi 20%, în funcţie de categoria firmelor care au accesat produsele de creditare sau de economisire ale băncii ori derivate ale acestora. Strategia de dezvoltare a băncii prevede, pentru 2007, deschiderea de noi unităţi în judeţul Constanţa.

Dobînzile ar putea să scadă în 2007

Potrivit directorului BRD Constanţa, aderarea la UE este benefică sistemului bancar românesc. El a subliniat faptul că, din această perspectivă, sistemul bancar este unul stabil, solvabilitatea pe întregul sistem depăşind 17%. “Indicatorii de eficienţă, de rentabilitate a activelor şi a capitalului social sînt la valori ridicate. De asemenea, creşterea activelor sistemului bancar s-a realizat într-un ritm rapid, depăşind ritmul din Europa Centrală şi de Sud-Est. În ultimii trei ani, volumul activelor bancare a crescut cu aproape 130%”, a explicat Sandu. El a mai arătat că prin politica Băncii Naţionale a României (BNR) şi prin creşterea economică, moneda naţională s-a întărit foarte mult în raport cu principalele valute. “Leul este convertibil, astfel că a devenit o monedă atractivă. Acest lucru conduce la manifestarea unui interes real al investitorilor străini din domeniul financiar-bancar. Astfel, concurenţa în România se va ascuţi”, a precizat directorul BRD Constanţa. Potrivit specialiştilor, aderarea României la UE presupune respectarea unor reguli de către toţi actorii din piaţă: “În domeniul bancar sînt condiţiile impuse de acordul Basel II care trebuie respectat. Avem un an la dispoziţie pentru ca toate instituţiile din România să poată implementa acordul Basel II. În domeniul economic, trebuie îndeplinite o serie de condiţii de mediu, de adaptabilitate la cerinţele de circulaţie a mărfurilor şi multe altele, aspecte care s-au regăsit în toate statele care au aderat la UE, astfel că aderarea nu va fi uşoară. Din acest punct de vedere, putem spune că într-o economie de piaţă cel mai bun cîştigă”, a conchis Sandu.

Referindu-se la evoluţia dobînzilor în 2007, directorul BRD Constanţa a explicat că tendinţa este una de reducere, ţinînd cont de evoluţia economiei româneşti şi a dobînzii de referinţă a BNR, la care se adaugă stagnarea, pe plan internaţional, a dobînzilor la euro şi dolari: “În 2007 se conturează o reducere a dobînzilor pe piaţa bancară, însă vom vedea ce se va întîmpla anul viitor. Sigur că este vorba despre un joc, în sensul că dacă se reduc dobînzile, atunci se vor reduce şi marjele de profit practicate de băncile comerciale. Noi găsim soluţii de adaptare, iar din perspectiva clienţilor este convenabil să scadă dobînzile la creditare, dar nu cred că le convine clienţilor să se reducă bonificaţiile şi la economisire”. Oricum, în România, gradul de intermediere financiară este de aprox. 25%, o cotă mult mai scăzută faţă de Europa Centrală. În plus, numărul unităţilor bancare este mai mic decît în UE, astfel că există o unitate bancară pentru aprox. 6.000 de români, în timp ce în UE media bancară este de o unitate la 2.000 de locuitori.



12