Bursa vrea să „jefuiască“ depozitele bancare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un plan ambițios

Bursa vrea să „jefuiască“ depozitele bancare

Economie 10 Ianuarie 2016 / 15:54 897 accesări

Președintele Bursei de Valori din București, Lucian Anghel: „Românii au câteva zeci de miliarde de euro în bancă, mai mult decât dublul capitalizării pieței de capital“

Președintele Bursei de Valori din București, Lucian Anghel: „Românii au câteva zeci de miliarde de euro în bancă, mai mult decât dublul capitalizării pieței de capital“

Listarea Hidroelectrica și lărgirea bazei de investitori privați sunt principalele obiective din 2016 ale bursei autohtone

Listarea Hidroelectrica și lărgirea bazei de investitori privați sunt principalele obiective din 2016 ale bursei autohtone

MOMENTUL ZERO Insolventul producător de energie Hidroelectrica ar putea fi cea mai mare listare din istoria pieței autohtone de capital și, totodată, ar putea spori șansele României de promovare în liga superioară a burselor, spune președintele Bursei de Valori București (BVB), Lucian Anghel. El consideră că BVB reprezintă cel mai transparent mod de a privatiza o companie, având în vedere modul de stabilire a prețului și baza largă de investitori - „Hidroelectrica este așteptată de foarte mulți investitori locali și internaționali, dar vin și alte companii, precum Salrom sau Aeroporturi București, care ar putea avea un succes important prin listarea la bursă“. În opinia sa, pentru a avea o lichiditate mai bună, pachetul listat trebuie să fie cât mai mare - „Creșterea capitalizării pieței, prin majorarea numărului de companii private listate (și a valorii acestora) este un alt obiectiv pe termen mediu al BVB, alături de lărgirea bazei de investitori“.

EDUCAȚIE ÎNAINTE DE TOATE În 2016, BVB va continua și proiectele de educație financiară, între care se află și „Fluent în finanțe“. „Până acum, peste 1.000 de angajați din diverse corporații au aflat mai multe despre economisire, investiții și administrare a finanțelor personale. Din decembrie 2015, programul a fost extins către publicul larg, cu două seminarii, unul la București, altul la Brașov. Urmează Cluj-Napoca (20 ianuarie) și Timișoara (26 ianuarie). Ba mai mult, programul va fi extins și la universități“, spune Anghel. Un alt proiect interesant îl reprezintă cluburile de investitori; în prezent, există șase (Deva, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Iași, București și Timișoara), iar BVB vrea să înființeze cât mai multe.

CE-I DE FĂCUT? Nu-i suficient, însă. „Conform altor modele de succes din UE, dezvoltarea bursei depinde de colaborarea și implicarea factorilor decidenți, împreună cu comunitatea financiară și actorii din piață. Bursa este un proiect de țară de pe urma căruia toată lumea beneficiază, statul fiind poate principalul beneficiar al potențialei creșteri a valorii companiilor listate“, punctează oficialul BVB. El amintește de listarea de succes a Electrica, dar speră ca, odată și odată, să vedem la BVB și o mare firmă privată - „Sperăm ca un broker să reușească să spargă gheața și să listeze în piața principală o companie privată. Și investitorii de retail sunt cruciali pentru creșterea lichidității pieței. Din păcate, sunt mulți români care nu au auzit niciodată despre bursă și, în acest caz, sunt necesare ample proiecte educaționale. Românii au câteva zeci de miliarde de euro în depozite bancare, mai mult decât dublul capitalizării întregii burse“.

ANUL GROAZEI Lucian Anghel face și un scurt rezumat al anului trecut - „A fost extrem de tumultuos, cu numeroase evenimente interne și mai ales internaționale, precum cele petrecute în China și Grecia, reducerile consistente ale prețului petrolului și modificările politicii monetare în UE și SUA. Dacă ne uităm, spre exemplu, la Polonia, indicele principal bursier a scăzut anul trecut cu circa 18%“. Sectorul de energie, puternic reprezentat pe piața de capital locală, a avut cel mai mult de suferit ca urmare în principal a reducerii prețului petrolului. În același timp, evoluții bune a avut sectorul financiar, reprezentat în principal de BRD și Banca Transilvania, bănci ale căror titluri au crescut cu 31% și, respectiv, 29% în cursul anului trecut.



12