Case de marcat deștepte, online, moderne, dar de la toamnă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Termen amânat. Era de așteptat

Case de marcat deștepte, online, moderne, dar de la toamnă

Economie 04 Iunie 2018 / 15:42 1167 accesări
Casele de marcat cu jurnal electronic trebuie să le înlocuiască pe cele clasice, dar până la toamnă. Termenul inițial, estival, a fost amânat

Casele de marcat cu jurnal electronic trebuie să le înlocuiască pe cele clasice, dar până la toamnă. Termenul inițial, estival, a fost amânat

Guvernul a amânat termenele limită până la care firmele trebuie să treacă la noile case de marcat cu jurnal electronic, de la 1 iunie (firme mijlocii și mari) și 1 august (firme mici) la 1 septembrie și 1 noiembrie. Asta pentru că nu-s foarte mulți distribuitori de astfel de aparate, iar implementarea nu-i atât de simplă. România rămâne în continuare cam singura țară cu pretenții europene care mai folosește case de marcat cu rolă de hârtie.

AMÂNARE Guvernul a publicat în Monitorul Oficial OUG nr. 44/2018, care amână aplicarea sancțiunilor pentru nedotarea la termen cu case de marcat dotate cu jurnal electronic. Reamintim că, prin OUG nr. 20/2017 au fost stabilite termenele maxime până la care operatorii economici au această obligație, respectiv 1 iunie 2018 pentru contribuabili mari și mijlocii și 1 august 2018 pentru cei mici. Amenzile prevăzute inițial pentru nerespectarea teremenlor erau de 8.000 - 10.000 lei. În viața reală, însă, există foarte puțini distribuitori de astfel de aparate, iar implementarea nu e chiar atât de rapidă. Potrivit unei estimări a hotnews.ro, sunt circa 30.000 de firme mari și mijlocii care ar trebui să aibă case de marcat cu jurnal electronic, printre ele numărându-se marile lanțuri de hypermarketuri și benzinării. Noile termene prevăzute în lege sunt 1 septembrie pentru cei mari și mijlocii și 1 noiembrie pentru cei mici. De asemenea, OUG nr. 44/2018 prelungește și valabilitatea avizelor de distribuţie a aparatelor de marcat, acordate distribuitorilor autorizaţi până la data expirării, dar nu mai târziu 31 octombrie 2018. Anterior, termenul era 31 iulie.

REGISTRU UNIC Alte prevederi din proiectul original au rămas valabile; spre exemplu, Fiscul vrea și un registru național electronic de evidență a tuturor caselor de marcat instalate în firmele autohtone - „Registrul va permite acces în timp real la fiecare casă de marcat și istoricul său, împreună cu locația și identitatea operatorului economic care o folosește“. Pe lângă reducerea costurilor statului (nu se mai deplasează în teren agenții), măsura va lovi destul de tare și evaziunea fiscală - „Evidența electronică a tuturor caselor de marcat instalate în România micșorează posibilitatea de a utiliza un aparat nefiscalizat și limitează subdeclararea sau nedeclararea veniturilor. Asta va diminua și numărul de controale făcute la contribuabilii corecți“.

HAI CU NETU'! De menționat că România a rămas cam singura țară cu pretenții europene care încă are case de marcat antice. Practica electronică se regăsește de ani buni în statele civilizate. Apar însă și câteva probleme. ANAF a tot spus, în ultimul an, că avantajul pe care noul sistem de aparate de marcat dotate cu jurnal electronic îl aduce comercianţilor este eliminarea costurilor cu achiziţia rolelor de hârtie (economia medie anuală pentru fiecare aparat în parte era estimată la circa 150 euro, în 2017). De cealaltă parte, importatorii și distribuitorii spun că, de fapt și de drept, costurile vor fi mai mari, întrucât conexiunea online a caselor de marcat cu serverul Fiscului se plătește. În practică, costul de exploatare a unei case s-ar putea și dubla. Depinde acum și de ce abonament își ia fiecare. Sau poate cartela cu net nelimitat e o alegere mai bună!

Taguri articol


12