Cazinoul constănțean a intrat oficial în procesul de restaurare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Predat constructorului în prezența ministrului MLPDA Cazinoul constănțean a intrat oficial în procesul de restaurare
Administrație 15 Ianuarie 2020 / 19:20 1639 accesări 0 comentarii

În prezenţa ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei, Ion Ștefan, miercuri, 15 Ianuarie - Ziua Culturii Naționale, clădirea Cazinoului din Constanța a fost predată în mod oficial constructorului care a câștigat licitația în vederea consolidării și restaurării acestui obiectiv., care va avea la dispoziție, în primă fază, trei luni pentru proiectul tehnic. Contractul pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL (declarată câștigătoare în urma finalizării procedurii de achiziție publică). Valoarea contractului este de 56.627.697,09 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiției - de 30 luni (din care 3 luni dedicate activității de proiectare). „Exemplul Cazinoului poate fi un motiv solid pentru a face modificări importante în legislația privind achizițiile publice, pentru ca situații precum întârzierea proiectului timp de 7 ani, așa cum s-a întâmplat aici, să nu se mai repete, iar obiectivele importante din această țară să poată fi reabilitate de urgență și puse în valoare pentru turiştii români şi străini”, a declarat Ion Ștefan, făcând referire la valul de contestații, dovedite ulterior nejustificate, ivit de fiecare dată după organizarea licitațiilor.

8 ANI PIERDUȚI ȘI 4 PROCEDURI DE ACHIZIȚIE PUBLICĂ

Conform contractului încheiat cu constructorul, vor fi demarate lucrări de consolidare și restaurare ale clădirii principale (S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol), dar și a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă). După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural și de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții etc. „Cazinoul din Constanța este un obiectiv important, pentru care autoritățile locale și centrale au încercat încă din anul 2012 să găsească fondurile și soluțiile necesare pentru reabilitarea și consolidarea acestuia. La nivelul CNI, în perioada 2012 - 2018, au fost derulate trei proceduri de achiziție publică privind reabilitarea acestui obiectiv de investiții. Principalele motive ale anulării procedurilor demarate de-a lungul timpului de către CNI au fost reprezentate tocmai de lipsa unor operatori economici capabili să îndeplinească toate condițiile impuse de caietele de sarcini. Astfel, după aproape 8 ani de zile și nu mai puțin de 4 proceduri de achiziție publică, Cazinoul din Constanța are o șansă reală de a-și recăpăta măreția de altădată. Finanțarea obiectivului de investiții va fi asigurată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și se realizează prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social, în conformitate cu prevederile OG 25/2001 cu modificările și completările ulterioare.“, spun reprezentanții MLPDA.

ROATĂ PANORAMICĂ PE FALEZA DIN ZONA CAZINOULUI

Cu prilejul operațiunii de predare a Cazinoului către constructor, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a anunțat că va fi amplasată o roată panoramică pe faleza din zona Cazinoului pentru ca doritorii să poată urmări reabilitarea clădirii pe durata celor 30 de luni specificate în contract. „ Astăzi se încheie şirul de contestaţii, proceduri, lupte, asumări, neasumări şi cred că este o zi extrem de importantă nu doar pentru constănţeni, ci şi pentru români. (…)Astăzi, Cazinoul, proprietate a constănţenilor, va fi predat Companiei Naţionale de Investiţii, respectiv constructorului. De astăzi, zi în care intră în forţă ordinul de începere a lucrărilor, cel care a câştigat licitaţia are la dispoziţie trei luni pentru realizarea proiectului tehnic, de aici mai departe încă 27 de luni pentru lucrări de consolidare şi restaurare. Lucrările sunt în valoare de aproximativ 94 de milioane de lei, și aici mă refer strict la investiţia CNI”, a declarat primarul în conferinţa de presă organizată în incinta Cazinoului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1545 secunde